ENERGIKRIS Ryska gasjätten Gazprom meddelar nu att man stänger av gasleveransen till Lettland. Anledningen är att landet vägrar betala för gasen i rubel.

Efter västs sanktioner mot Ryssland stod det klart att Ryssland inte längre godtog betalning av naturgas i annan valuta än rubel från väst. Anledningen är att USA och EU beslagtog Rysslands reservvaluta i form av euro och dollar. Sanktionerna omöjliggör dessutom i praktiken rysk handel med de västerländska valutorna.

Flera länder har sedan dess fått sina gasleveranser inställda för att de vägrat betala med rubel. Under lördagen meddelade den ryska gasjätten Gazprom att man stoppar gasflödet även till Lettland på grund av ”brott mot villkoren för leveransen av gas”.

Tidigare i veckan hävdade dock det lettiska gasbolaget Latvijas Gaze att man har fortsatt köpa rysk gas men betalt med euro. Man hävdade dock att man hade en annan leverantör av rysk gas än Gazprom.

Nyligen röstade det lettiska parlamentet också genom ett förbud av rysk naturgas som träder i kraft från och med 1 januari 2023.