ENERGIKRIS Tysklands förbundskansler Olaf Scholz hävdar att man ”gjort allt” för att undvika nedstängningar av elnätet i vinter. Men han kan inte garantera att det inte sker.

I Tyskland ökar oron för nedstängning av elnätet i vinter efter ryska Gazproms besked om att Nord Stream stängs ned på ”obestämd tid” efter ett oljeläckage på gasledningens enda fungerande turbin.

Den så kallade oppositionen i landet går hårt mot förbundskansler Olaf Scholz rödgröna regim och kräver åtgärder för att undvika att att elnätet kollapsar i vinter, Under söndagen hävdade Scholtz i en intervju med ZDF att man ”gör allt för att undvika en nedstängning”, men att han inte kan utesluta det.

Tysklands kontroversielle finansminister Robert Habeck, som också är Scholtz andreman, har haft som plan att Tyskland ska bli oberoende av rysk gas innan årsskiftet genom att köpa så mycket gas som möjligt och fylla på landets reserver. Gasleveranserna har dock minskat successivt sedan våren och innan Nord Stream stängdes ned kunde den endast leverera på 20 procent av sin kapacitet.

Dessutom finns ett beslut om att stänga ned de tre sista kärnkraftverken som fortfarande är i funktion i Tyskland till årsskiftet. Beslutet sågs över i mars och men den tyska regeringen beslutade då att nedstängningarna måste verkställas.

Senast i slutet av augusti gav den mångårige kärnkraftsmotståndaren Habeck besked om att någon ändring på planerna att stänga ned kärnkraftverken innan årsskiftet inte kommer på tal.

Exakt hur Tysklands energiförsörjning ska fungera i vinter är därför fortfarande oklart. Scholtz och Habecks plan verkar dels vara att spara in på energianvändningen i landet så mycket som möjligt, men förbundskanslern påstår också att leveranserna av flytande gas kommer att kunna ökas under hösten och att de endast är låga nu på grund av ”tillfällig brist”.

Kritiker menar dock att den viktiga tyska industrin är beroende av regelbundna och förutsägbara energileveranser, vilket Nord Stream har kunnat stå för efter avvecklingen av den tyska kärnkraften. Utan detta finns en risk att fabriker tvingas stänga ned med massarbetslöshet som följd i ett redan hårt pressat Tyskland med hög inflation.