ENERGIKRISEN Under eftermiddagen utsattes Norrlands universitetssjukhus för ett längre strömavbrott. Kritiska enheter har fått tillbaka strömmen, men läget är skakigt.

Strax innan klockan 15:00 slocknade alla lampor och elektronisk utrustning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Strömmen hade gått och regionen fick gå upp i förstärkningsläge.

Tekniker är nu på plats för att undersöka strömavbrottet, som drabbade hela sjukhuset.

Riskabelt att inte kunna se

— Hela byggnaden blev kolsvart, och länge också, så tillslut fick vi skicka hem patienterna, säger Åsa Sundén som jobbar som barnmorska på specialistmödravården på NUS, till SVT Nyheter.

Barnmorskan berättar att strömavbrottet skapade stora risker, då man bland annat skulle genomföra ett fostervattenprov på en gravid kvinna.

— Det finns risker med det ingreppet eftersom det är viktigt att se så man inte råkar sticka i navelsträngen eller sticka barnet så man gör ju inte det i blindo, säger hon.

Reservkraft startade inte

De reservgeneratorer som ska starta vid ett sånt här strömavbrott gick inte igång, vilket resulterade i att sjukhuset blev utan ström under en längre tid. Efter ungefär en timme kom strömmen tillbaka vid kritiska verksamheter.

Madelene Holmgren, kommunikatör vid Region Västerbotten, beskriver att elförsörjningen inte är stabil och att det påverkar vården. Vid 16.30 meddelade regionen att strömmen var tillbaka i stora delar av byggnaden samt att man går ner från förstärkningsläge till stabsläge.