RYSSLAND Även i Ryssland har det hållits val, men endast till lokala och regionala folkförsamlingar. President Vladimir Putins parti Enade Ryssland tog hem segern i samtliga.

Det är inte bara i Sverige som det hållits val. I Ryssland var det under söndagen flera lokala och regionala val, där redan det starkt etablerade partiet Enade Ryssland, som är president Vladimir Putins parti, fick fortsatt förtroende i ett stort antal städer och oblast, skriver TT.

Enligt väst var valet riggat och man hänvisar bland annat till att en stor del av landets politiska opposition har hamnat i problem med rättvisan, speciellt sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina.

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger att valresultaten är ett bevis på ett brett folkligt stöd bakom den så kallade militära specialoperationen.

— Det här tyder på en hög nivå av stöd för såväl den sittande presidenten som de beslut han fattar, säger Peskov.

Människorättsorganisationen OVD-Info uppger att åtminstone 30 personer greps personer i samband med valen, varav nio var kandidater. Den ”oberoende observatörsgruppen” Golos har rapporterat fler än 1 700 avvikelser under valet, medan den ryska valmyndigheten har rapporterat 93.