UTRIKES Tyskland har valt att beslagta grenen av den ryska gasjätten Gazprom som befinner sig i landet. Enligt Tyskland är draget ”nödvändigt” för att säkra den tyska energiförsörjningen.

Tyskland har sedan tidigare sagt nej till Kremls nya krav om att betala för rysk gas med den ryska valutan rubel. Detta trots att landet är svårt beroende av rysk gas och trots att Ryssland satt upp ett system där Tyskland inte själva behöver inhandla rubel.

Nu har Tyskland dock vidtagit en drastisk åtgärd för att motverka den kommande krisen i landet. Man har valt att beslagta Gazprom Germania, som är den tyska grenen av den ryska gasjätten Gazprom.

Tysklands gröne ekonomiminister Robert Habeck motiverade stölden med att Tysklands energiförsörjning inte kan vara ”beroende av godtyckliga beslut av Kreml”.

— Beslutet är nödvändigt för att säkra tillgången till gas i Tyskland, förklarade Habeck under en pressträff på måndagen.

Gazprom Germania kommer enligt Habeck att ställas under myndigheten Bundesnetzagentur, som har hand om post, telekommunikation, gas, elektricitet och järnväg i Tyskland. Den federala myndigheten ska enligt beslutet kontrollera gasföretaget fram till den 30 september.

Ryssland har sedan tidigare varnat Tyskland för att stjäla ryska företag och förstatliga dem.

— Att i Tyskland förstatligar grenar av Gazprom och Rosneft skulle allvarligt strida mot internationell lag. Det skulle bryta mot alla tänkbara och otänkbara lagar, förklarade Kremls talesman Dmitri Peskov under en pressträff på fredagen där han också gav besked om att Gasprom Germania skulle avvecklas.

Det är inte första gången som ett EU-land tar rysk egendom. I samband med att hårda sanktioner implementerades mot Ryssland som svar på kriget i Ukraina valde både EU och USA att ”frysa” tillgångar som den ryska centralbanken hade i västerländska finansiella institutioner. Det gällde bland annat euros och dollar som Ryssland använde som valutareserv.

Det är ännu oklart vad Tysklands förstatligande av det ryska gasbolaget får för konsekvenser och vad som händer efter den 30 september, då den tyska statens kontroll över företaget löper ut enligt beslutet. Tyskland och andra EU-länder arbetar dock febrilt för att hitta lösningar för att göra sig helt oberoende av rysk gas.