ENERGIKRIS Skenande inflation samt ambition om oberoende från rysk energi förväntas enligt Tysklands vice förbundskansler ge Europas största ekonomi en mycket tuff kommande uppvärmningssäsong.

Tyskland bör rusta sig för en svår höst och vinter på grund av skenande priser – eftersom landet driver på för oberoende från rysk energi, förklarade Tysklands vice förbundskansler och chef för landets ekonomiministerium Robert Habeck på fredagen i Berlin.

Habeck kom med förutsägelsen när han presenterade ett nytt energisparinitiativ från det federala Ministeriet för ekonomiska frågor och klimatåtgärder (BMWK).

Berlin planerar för att vid årsskiftet ha ersatt ryskt kol och rysk olja – samt för att ha slutat importera rysk gas 2024. Man kämpar därför febrilt för att hitta alternativa energikällor. Kanslern betonade energipriserna redan är extremt höga samt att ”många kommer att få betydligt högre räkningar än vanligt” under den kommande eldningssäsongen.

— Enbart av denna anledning är en akut energibesparing av nöden, och jag vet att många redan utröner hur de kan spara något, särskilt som de ändå måste vända på varje cent, förklarade Habeck.

Rekommendationer för energisparande

Det nya initiativet betitlat 80 miljoner tillsammans för energiförändring – syftar till att motivera människor att spara energi. På sin hemsida ger initiativtagarna exempel från vardagen och kommer med rekommendationer för energisparande, såsom:

  • regelbunden avfrostning av frysen
  • höjning av kylens temperatur till 7C,
  • bruk av LED-lampor på kontoret,
  • olika sätt att minska vattenförbrukningen samt uppvärmningen av badrum och kök

— Den som sparar energi hjälper Tyskland att bli mer oberoende av rysk import och gör det samtidigt för klimatets skull, sa Habeck.

Det tumultartade läget runtom i världen med skenande priser har drabbat Tyskland hårt. Tillgången på den globala marknaden till rysk energi blev oviss efter inledandet av Moskvas militära angrepp på Ukraina i februari och de därpå följande vedergällningssanktionerna från väst.

Inflationen – dess nivå och konsekvenser

Energipriserna drev upp i Europas största ekonomi upp årsinflationen till 7,9 % i maj – den högsta nivån på nästan 50 år. Energipriserna i landet steg med 38,3 % på årsbasis förra månaden, medan livsmedelspriserna steg med 11,1 %, visar data från Federal Statistical Office (Destatis). Som ett resultat har nästan hälften av de tyska medborgarna tvingats ändra sin livsstil och skära ner på utgifterna, rapporterar media – med hänvisning till opinionsundersökningar.

Enligt en studie utförd för tidningen Bild av INSA denna vecka äter var sjätte tysk medborgare på grund av prisuppgången inte längre regelbundet, och ytterligare 13 % överväger möjligheten att spara på maten.