UKRAINAKONFLIKTEN Den ukrainske presidenten yvs över de ryska tillgångar värda 765 miljoner dollar, som hans land hittills konfiskerat – och beskriver sin strategi för en egendomsöverföring av helt andra dimensioner.

Ukrainska myndigheter har beslagtagit ryska tillgångar i Ukraina till ett värde av cirka 765 miljoner dollar, berättade landets president Volodomyr Zelenskyj under lördagen på sin Telegram-kanal. Och fler ryska tillgångar står på tur, framgår det.

Hade ett möte idag om sanktionspolitik och konfiskering av ryska tillgångar. Enligt regeringstjänstemäns rapporter har tillgångar värda 28 miljarder hryvnia [motsvarande 765 miljoner dollar] redan beslagtagits med tvång. Detta arbete fortsätter. Fler än 900 ytterligare anläggningar som tillhör den ryska staten föreslås konfiskeras. Och om vi utvärderar hela [det ryska] fastighetspaketet och inte bara den del av det som ägs av [ryska] staten, så talar vi om 36 tusen föremål som ska beslagtas.

De beslagtagna tillgångarna kommer enligt Zelenskyj att användas för att kompensera för de skador som orsakats av den nuvarande militära konflikten i landet.

Fredagen den 5 augusti godkände Kiev ett dekret som möjliggör en överföring av 903 ryskägda tillgångar i Ukraina till detta lands stat och folk. Premiärminister Denis Shmygal var först ut när han på fredagens regeringssammanträde specificerade antalet ”ryskägda föremål” som nu ska beslagtas – och dessutom beskrev två huvudtyper av dessa:

— Det föreslås att 903 föremål tillhörande den ryska staten ska konfiskeras. Av dessa utgörs 79 av företagsrättigheter, och 824 av egendom, förklarade han.

Enligt Zelenskyj är denna åtgärd bara det första steget av flera i regeringens strategi för hantering av ryska tillgångar. Nästa steg blir, förklarar han, konfiskering av ryska tillgångar i väst. Den ukrainske presidenten betonar att landets regering och presidentens kontor utarbetat denna åtgärd tillsammans med ”ett team bestående av internationella experter, partners och allierade i väst”.