TREDJE VÄRLDSKRIGET Kreml beskyller den ukrainske presidenten för ambitioner om ett världskrig med kärnvapen, sedan han krävt att Nato utför ”förebyggande angrepp” mot Ryssland i syfte att ”avskräcka” landet från bruk av kärnvapen.

I ett tal inför Australian Lowy Institute på torsdagen, fastslog Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att Nato måste säkerställa att Moskva inte tillgriper kärnvapen mot Kievs styrkor. I syfte att uppnå detta uppmanade han det USA-ledda militärblocket Nato samt ”det internationella samfundet” att genomföra förebyggande attacker mot Ryssland, så att ryssarna ”förstår vad man har att vänta” om man bestämmer sig för att ta ”dessa vapen” i bruk.

–Vad ska Nato göra? Jo, eliminera möjligheten för Ryssland att tillgripa kärnvapen, sa Zelenskyj vid onlinekonferensen och han fortsatte:

— Jag vädjar än en gång till det internationella samfundet, som det var före den 24 februari: Genomför ett förebyggande tillslag, så att de [Ryssland] vet vad som kommer att hända med dem om de använder dessa vapen istället för tvärtom!”

I ett annat tal hållet till FN:s generalförsamling på onsdagen sa Zelenskyj att hans lands folk ”kräver rättvisa straff för Rysslands brott” under kriget. Zelenskyjs förinspelade tal var här det enda undantaget från den regel som kräver talares personliga närvaro vid årets session. USA:s president Joe Biden gav i sitt tal uttryck för stöd till Zelenskyjs krav och betonade att Rysslands krig i Ukraina handlar om att ”utplåna landets rätt att existera”. Han anklagade i sammanhanget Ryssland för ”extremt betydande kränkningar av FN:s stadgar”.

Oförutsägbara och katastrofala konsekvenser

Moskva har starkt kritiserat Zelenskyjs förslag i veckan. Kremls talesperson Dmitrij Peskov kommenterar att den ukrainske ledarens uttalanden inte är något annat än ett försök att utlösa ett världskrig – något som, påpekar han, om det skulle lyckas, får ”oförutsägbara och katastrofala konsekvenser”.

Rysslands utrikesministerium har beskyllt Zelenskyj för att försöka provocera fram ett kärnvapenkrig. Taleskvinnan Maria Zakharova kommenterar att ”varje person på planeten” borde inse att ”den obalanserade marionettledaren” i Ukraina, som väst ”pumpat full med vapen” har omformats till ”ett monster, i vars händer hela planeten kan förstöras.

Kreml uppmanar det internationella samfundet att ägna Zelenskyjs uttalanden särskild uppmärksamhet – USA och Storbritannien i synnerhet bör, menar man, göra så – då de med Peskovs ord ”de facto har kontroll över Kievs handlingar” och därmed bär ansvaret för den ukrainske presidentens ord. Russia Today påminner i sammanhanget om att Ryssland upprepade gånger har uttalat att man inte överväger något kärnvapenangrepp mot Ukraina – men däremot varnat för att man avser ”använda alla nödvändiga medel för att skydda sina gränser, sitt folk och sin suveränitet”.