KRIGSRETORIK Washington har enligt landets utrikesdepartement inga planer på att attackera ryska styrkor i Ukraina – varken i ”avskräckande” eller något annat syfte.

USA har inte för avsikt att bli direkt involverat i fientligheterna mellan Moskva och Kiev, uppgav en talesman för utrikesdepartementet inför helgen – som svar på Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs uppmaning till Nato att utföra ”förebyggande angrepp” mot Ryssland.

Tillfrågad om den amerikanska reaktionen på den ukrainske ledarens senaste begäran, svarade Vedant Patel, biträdande talesperson för utrikesdepartementet, att presidentens administration upprepade gånger har uttalat att man inte har för avsikt att aktivt delta i striderna.

— Så länge som USA eller våra allierade inte attackeras, kommer vi inte att bli direkt engagerade i denna konflikt, varken genom att försätta amerikanska trupper i strid i Ukraina eller genom att attackera ryska styrkor, deklarerade Patel och tillade att Washingtons budskap i denna fråga hela tiden har varit ”mycket tydligt”.

På torsdagen efterlyste Zelenskyj på en onlinekonferens vid Australian Lowy Institute ”förebyggande angrepp” mot Ryssland – så att Moskva inser vad de har att förvänta sig om de själva skulle tillgripa kärnvapen.

"Avsåg sanktioner"

Senare försökte Zelenskyjs pressekreterare ”förtydliga” denna kommentar och hävdade att den inte bör tolkas som en begäran om att Nato ska angripa Ryssland. Den ukrainske ledaren ”tydliggjorde” själv på fredagen för BBC att han i sitt uttalande på torsdagen hade menat ”förebyggande sparkar – inte attacker.” Ordet ”attack” var enligt presidenten en ren översättningsmiss, ”spark” är rätt ord – och med ”sparkar” hade han avsett ”sanktioner” – inget annat. På vilket sätt dessa sanktioner skulle få ryssarna att påminnas om den verkan av kärnvapen som Zelenskyj under torsdagen refererade till, förklarade han inte för den brittiska TV-kanalen.

Kommentarerna från den ukrainske presidenten från i torsdags utlöste hursomhelst en motreaktion från Moskva, som anklagade honom för att försöka utlösa ett världskrig, vilket, påpekade man, kan få ”oförutsägbara katastrofala konsekvenser.”