UTRIKES Medan de två presidenterna ska ha tackat ja till att närvara vid G20-mötet på den indonesiska ön i november, så väntar värdlandet ännu på respektive utrikesministeriums bekräftelse.

Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj må inte ha planerat någon träff för att sätta sig ned och diskutera konflikten mellan deras respektive länder. Båda ledarna har dock enligt Indonesiens ambassadör i Förenade Arabemiraten Husin Bagis tackat ja till att närvara vid G20-mötet som hålls på ön Bali nästa månad. Bagis hyser rentav förhoppningar om att de två presidenterna accepterar att delta i en exklusiv intervju för den indonesiska tidningen The National.

Ukraina gäst i år

— Ukraina är visserligen inte en del av G20, men ändå bjuder vi in dem, eftersom vi bjuder in Förenade Arabemiraten på grund av vår speciella relation med Förenade Arabemiraten, förklarar Bagis i samma tidning, och noterar samtidigt att även om de två berörda ledarna tidigare tackat ja till att komma till G20-mötet på Bali den 15 och 16 november – så har varken det ukrainska eller det ryska utrikesministeriet ännu besvarat The Nationals förfrågningar om en bekräftelse på detta. Den logistiska planeringen av ett evenemang, som de två presidenterna deltar i, pågår inte desto mindre för fullt.

— Vi håller på att fastställa vilka hotell vi ska placera dem på – ett för herr Putin och ett för herr Zelenskyj, förklarar ambassadören och hänvisar till behovet av att ”undvika de onödiga spänningar” som kunde uppstå om man hyser de två ledarna alltför nära varandra.

I samband med sitt tal i FN under torsdagen så kommenterade USA:s president Joe Biden att han inte utesluter ett samtal mellan honom själv och Putin under G20-mötet i november. Vita huset har tidigare givit Zelenskyj rådet att inte utebli från G20 om Putin närvarar. Det ”multilaterala forumet” i november förväntas samla ledarna för 20 av världens största ekonomier samt ”gästnationer” som Förenade Arabemiraten och Ukraina.

Temat ”fred” uppges stå högt på agendan, tillsammans med ”hälsa”, ”digital transformation” och ”hållbar energiomställning”.

— Vi vill göra G20 till en plattform för fred – inte konflikt, kommenterar ambassadören Bagis från sitt kontor i Abu Dhabi.

Förtjänsten för Putins och Zelenskyjs förväntade närvaro vid årets G20 tillfaller enligt Bagis Indonesiens president Joko Widodo och dennes försök till skytteldiplomati i Ukraina och Ryssland, medan han i juni var på väg till Förenade Arabemiraten. Widodo, ordförande för G20-länderna, är enligt Bagis ”angelägen om att uppmana båda sidor att gå med på en vapenvila och öppna kanaler för spannmålsexport för att säkerställa livsmedelssäkerhet”.

Nyckelplattform för globalt samarbete

Globalistorganet G20 bildades 1999 och de tjugo medlemsländerna uppges stå för 85 procent av den globala bruttonationalprodukten, 75 procent av den internationella handeln och två tredjedelar av världens befolkning, vilket enligt forumet självt betyder att man utgör ”en nyckelplattform för internationellt ekonomiskt samarbete”. Gruppen uppger sig fokusera på ”frågor relaterade till den globala ekonomin och finansiell stabilitet samt klimatförändringar och hållbar utveckling”. Indien planeras stå värd för sitt första G20-toppmöte i New Delhi i september nästa år.