UKRAINAKONFLIKTEN Rysslands utrikesminister beskyller nu väst för att ha startat ”ett äkta hybridkrig, ett totalt krig”. Han återupptar även beskrivningen av en västlig dubbelmoral.

— Ett äkta hybridkrig, ett totalt krig, har förklarats mot oss i dag, sade enligt AP och Interfax Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på fredagsmorgonen till ”en tankesmedja sponsrad av Kreml”.

Lavrov sade vidare att vissa europeiska politiker tycks viljaförstöra, bryta ned, förinta och strypa den ryska ekonomin”.

Bakom denna krigsförklaring, som uttryckts i form av sanktioner, ligger, förklarade han, väst i allmänhet och EU i synnerhet.

Utrikesministern hänvisade till ursprunget för formuleringen ”totalt krig” och gick sedan över till en målande beskrivning av sin krigförande motparts dubbelmoral:

— Denna term, som användes av Nazityskland, används nu av många europeiska politiker, när de säger vad de vill göra med Ryssland … Eftersom vi ser dessa sanktioner som illegala står det klart för oss att alla de värderingar som våra motparter i väst har predikat för oss hela tiden – såsom yttrandefrihet, marknadsekonomi, okränkbarhet av privat egendom och oskuldspresumtion – inte är värda ett öre.

Följer linje från tidigare uttalanden

Utrikesministerns uttalande kan jämföras med tidigare och aktuella uttalanden av Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov, landets president Vladimir Putin, samt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Även Antonov har beskrivit västliga (läs här ”amerikansk-ledda”) sanktioner som en form av hyckleri, i det att man skamlöst ”trampar på sina egna paroller om yttrandefrihet och demokrati”.

— De amerikanska myndigheterna försöker straffa statsdumans ledamöter för att de uttrycker sina egna ståndpunkter, som inte stämmer överens med Washingtons, sade han.

Putin har tidigare rättfärdigat Rysslands krigföring i Ukraina med det faktum att ”landet styrs av nazister och behöver avnazifieras”.

Kremls Talesperson Peskov kommenterade på fredagen USA:s önskan om att Ryssland ska uteslutas från stormaktssällskapet G20:

— När det gäller G20-formatet så är det viktigt. Men i rådande situation, när merparten av deltagarna där ligger i ekonomiskt krig med oss, är det inte dödligt avgörande, sa han enligt AFP.

Peskov uppgav vidare att Ryssland nu tillför ytterligare förstärkning till sina försvarslinjer i väst, som ett motdrag till Natos aktivitet i Östeuropa.

I en kommentar från den ryska generalstaben fastslås nu att västerländska vapenleveranser till Ukraina är ett ”enormt misstag”, som bara förlänger konflikten.

Den ryska regeringen efterfrågar även en redogörelse för amerikanska laboratorier i Ukraina.

Bakgrunden är att beskrivningar av ett amerikanskt-ukrainskt projekt med framställning av biologiska och/eller kemiska stridsmedel på ukrainsk mark har cirkulerat den senaste månaden.