UTRIKES Den ryske utrikesministern beskriver ett USA och ett Nato som helt givit upp försöken att dölja sin expansionism och som orsakar splittring inom ASEAN i syfte att begränsa Rysslands och Kinas inflytande.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagade på söndagen USA för att militarisera Sydostasien och hävdade att Washingtons avsikt är att minska Pekings och Moskvas inflytande i regionen. Ministern talade med reportrar på Phnom Penhs flygplats efter att ha deltagit i toppmötet i Östasien i Kambodja – och innan han flög till Bali för G20-mötet, där Kinas ledare Xi Jinping och USA:s president Joe Biden kommer att mötas.

Lavrov anklagade i samtalen USA för att ”eskalera militariseringen av denna region, tydligt syftande till att hålla tillbaka Kina och begränsa ryska intressen i regionen.” Han beskrev Washingtons strategi med upprättande allt fler och allt närmare förbindelser med sydostasiatiska nationer – som ”exkluderande och i konkurrens med de inkluderande strukturer som skapats kring ASEAN [Association of Southeast Asian Nations]”.

Utrikesministern betonade att Nato nu givit upp sina försök att framstå som en rent defensiv allians och han påminde om att ”det USA-ledda militärblocket flyttat sin försvarslinje närmare Rysslands gränser vid flera tillfällen”.

Vid toppmötet i Madrid i somras förklarade sig militäralliansen har ”ett globalt ansvar” och man fastslog att ”säkerheten i Euro-Atlanten och Indo-Stillahavsområdet är okränkbar”. Lavrov betonade på söndagsmorgonen att man inom Nato idag är helt öppna med sitt expansiva agerande:

— I själva verket hävdar de nu att de kommer att spela en ledande roll [i Sydostasien] och flyttar redan den så kallade försvarslinjen till Sydkinesiska havet.

Lavrov erbjöd vidare en påminnelse om AUKUS försvarspakt, som undertecknades mellan USA, Storbritannien och Australien förra året. Han påpekade att försök för närvarande görs att införliva Nya Zeeland, Japan och Kanada i detta block. Den ryske utrikesministern avslutade med en syrlig kommentar om vad han ser som ett beräknande amerikanskt strategiskt agerande:

— Det finns ingen konsensus inom ASEAN om hur man ska gå vidare inom säkerhetssfären i denna region. Så om målet för amerikanerna var att så tvivel bland ASEAN-medlemmarna och försöka undergräva deras enade position – ja då har man lyckats.