UTRIKES Ryssland och ett flertal andra länder i hela världen har tröttnat på USA:s dominans och kommer aldrig mer att underkasta sig Washingtons ”spelregler”. Detta förklarade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov under ett besök i Tadzjikistan.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov besöker just nu den tidigare sovjetrepubliken Tadzjikistan. I samband med att han talade till ryska soldater på en militärbas i huvudstaden Dusjanbe gav han besked om Rysslands ambitioner gällande framtida relationer med USA.

Enligt Lavrov har ryska diplomater arbetat hårt för att samla stöd i tredje världen för ett slags uppror mot USA:s hegemoni, vilket har att göra med Moskvas vilja att ersätta vad man kallar en unipolär världsordning med en multipolär.

— Under ett par års tid har vi återvänt till Afrika och Sydamerika. En beslutsamhet har formats om att aldrig acceptera ”reglerna” som Washington påtvingar [andra länder]. Dess roll håller på att förtvina, sakta men säkert. Ett ökande antal nationer är besvikna [på Washingtons beteende], sa Lavrov till soldaterna.

Enligt Lavrov har Ryssland en ledande roll i det globala motståndet mot Washingtons påtryckningar. Han menar att detta har lyckats trots den hårda pressen USA har utsatt Moskva för med massiva sanktioner, som trots allt misslyckats med att isolera Ryssland från det så kallade internationella samfundet.

Enligt RT anklagade Lavrov dessutom USA för att ”fiska i grumliga vatten” genom att destabilisera delar av världen under förevändning att man ”bekämpar terrorism” och ”erbjuder beskydd”.