UTRIKES Medan första dagen av Xi Jinpings statsbesök i Moskva kännetecknades av slutna informella samtal, dryftades dag två tunga frågor och sammanställdes fjorton viktiga dokument.

Rysslands president Vladimir Putin och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping sammanstrålade på tisdagen – dag två av den senares statsbesök i den ryska huvudstaden – som planerat för samtal. Under och efter tisdagens möten hyllade den ryske presidenten den 12-punkters fredsplan för Ukraina som förra månaden lades fram av Peking – den plan, som bespottats av väst i allmänhet och av USA i synnerhet och vars huvudpunkter är:

  • påbörjande av fredssamtal
  • införande av eld upphör
  • säkrande av krigszonens kärnkraftverk
  • upprättande av humanitära korridorer för evakuering av civila
  • avskaffande av ekonomiska sanktioner mot Ryssland

Den ryske presidenten kommenterade vid en pressträff efter sina samtal på tisdagen med sin kinesiske motsvarighet:

— Vi anser att många av de föreslagna åtgärderna i den fredsplan som lagts fram av Kina överensstämmer med den ryska hållningen och kan utgöra grunden för en fredlig lösning, när man väl är redo för detta i väst och i Kiev. Vi har dock hittills inte kunnat konstatera sådan beredskap från deras sida.”

Den kinesiske presidenten sade å sin sida att Peking fortsätter att strikt följa FN:s principer rörande konflikten mellan Moskva och Kiev samt att man bibehåller en balanserad hållning. Xi upprepade även sin egen uppmaning till samtliga parter om att iaktta återhållsamhet samt att återgå till förhandlingarna för att söka en diplomatisk lösning på fientligheterna. Han tillade:

— Vi är alltid för fred och dialog, och vi står fasta på den rätta sidan av historien.

De två ledarna möttes på tisdagen först bakom stängda dörrar, i sällskap av ett antal tjänstemän på högsta nivå, inklusive Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, ryska säkerhetsrådets vice ordförande Dmitrij Medvedev och den ryske försvarsministern Sergey Shoigu.

Detta första möte följdes senare av ytterligare en omgång samtal med utökade grupper, som nu omfattade bland annat fler ministrar än tidigare under dagen, samt chefer för ryska statliga företag. De två ledarna välkomnade under dessa samtal de stärkta banden mellan de två nationerna, vilka enligt den ryske presidenten nu ”är starkare än någonsin”.

Fjorton tunga dokument utarbetade och undertecknade

Tisdagens förhandlingar ingick alltså i den kinesiske ledarens tre dagar långa besök i Ryssland, vilket inleddes på måndagen. Dag nummer två inleddes allra först på morgonen med bilaterala samtal mellan Xi Jinping och Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin. Under det mötet avslöjade den gästande presidenten att han bjudit in Putin på besök i Kina senare i år. Han passade även på att invitera även Mishustin till detta möte. Under tisdagens samtal sammanställdes 14 dokument rörande de två länderna. Här märks till exempel:

  • ett protokoll om att stärka samarbetet inom grundläggande vetenskaplig forskning.
  • ett program om samarbete vid kärnreaktorbyggen.
  • ett avtal om samarbete vid produktion av gemensamma TV-program samt flera samförståndsavtal inom olika områden.

Dagen innan, på måndagen, hade Xi och Putin nästan fem timmars helt informella samtal bakom lyckta dörrar, där de två presidenterna ska ha kallat varandra ”käre vän”. Putin följde efter måndagens samtal Xi till dennes bil – en gest som anses sticka ut i diplomatiska sammanhang. President Xis besök är hans första besök i Ryssland sedan Ukrainakonfliktens utbrott, och även hans första utlandsresa sedan han säkrade en aldrig tidigare skådad tredje mandatperiod som Kinas statschef. Russia Today sammanfattar de två första dagarna av Xi Jinpings besök:

De två nationerna har upprepat sitt åtagande att bygga en multipolär värld och stärka sina relationer, som beskrivs som ett "strategiskt partnerskap".

Markering mot USA och EU

När den kinesiske presidenten i ett Twitter-meddelande sent på tisdagen till sin ”käre vän” Putin skriver om den enorma förändring som har fått vänta i hundra år, men som de två presidenterna nu håller på att genomdriva, tycks han visa att han inte räds hot och varningar från amerikanskt och europeiskt håll rörande ett utökat kinesiskt-ryskt samarbete och en utveckling mot en ”multipolär värld”.