UTRIKES Kinas president Xi Jinping har under måndagen landat i Moskva för ett tre dagar långt statsbesök. Under besöket förväntas Xi och Putin komma med två stora gemensamma uttalanden och fortsätta arbetet för en ”mer rättvis multipolär värld”.

Under måndagen har ett tre dagar långt statsbesök i Ryssland av Kinas president Xi Jinping inletts. Den kinesiske ledaren kommer att ha många möten med Rysslands president Vladimir Putin och hans regering, där nya samarbeten, kriget i Ukraina och arbetet för att bygga ”en mer rättvis multipolär värld” kommer att stå högt på agendan, enligt RT.

En värld utan amerikansk överhöghet viktigt för både Putin och Xi

En ”multipolär värld” är ett begrepp som både Ryssland och Kina använt sig av under framförallt det senaste året. I praktiken innebär det att länderna anser att epoken för USA:s världsdominans är över. Istället hävdar man att en ny ordning där olika länder kan arbeta självständigt och fritt på den internationella scenen utan att en specifik stat dikterar villkoren kommer att ta över. Enligt tanken bakom den ”multipolära världsordningen” skulle detta vara en garant för en fredligare och rättvisare värld.

I en artikel inför besöket beskriver Putin relationen mellan Ryssland och Kina som ”den bästa någonsin”.

”Framstegen som gjorts i utvecklingen av de bilaterala relationerna är imponerande. De rysk-kinesiska relationerna har nått sina högsta nivåer någonsin i historien och växer sig allt starkare: De överträffar kalla kriget-tidens militära och politiska allians i sina kvalitéer, utan någon som konstant ger order och någon som konstant lyder, och utan begränsningar eller tabun”, skriver den ryske presidenten i artikeln som RT citerar.

Enligt Putin har Ryssland och Kina tillsammans med ”likasinnade aktörer” konsekvent arbetat för den ”mer rättvisa multipolära världsordningen” som enligt presidenten ”präglas av internationell lag snarare än särskilda ´regler´ som tjänar den ´gyllene miljarden´”, syftandes på globalisternas ”regelbaserade världsordning”. Den ”gyllende miljarden” är ett populärt begrepp i Ryssland som syftar på en global elit som arbetar för att främja jordens miljarder rikaste människor på bekostnad av resten av mänskligheten.

Samtidigt som Putins artikel publicerades i kinesisk media har Xi skrivit en artikel i ryska Rossiyskaya Gazeta som också publicerades på söndagen. Xi skriver också om den ”multipolära världen” som Kina och Ryssland vill främja och som enligt den kinesiske presidenten nu är oundviklig.

”Världen går nu genom betydande förändringar som man inte skådat på ett århundrande. Den historiska trenden för fred, utveckling och ett samarbete baserat på ömsesidig vinst är ostoppbar. De rådande trenderna av en multipolär ekonomisk globalisering och starkare demokrati i internationella relationer är oåterkalleliga”, skriver Xi och fortsätter:

Det internationella samfundet har nu erkänt att inget land står över något annat, inget styrelseskick är universellt och inget enskilt land ska diktera internationell ordning. Det gemensamma intresset för hela mänskligheten är en värld som är enad och fredlig, snarare än splittrad och flyktig.

Kommer att göra två stora gemensamma utspel

Enligt RT kommer de viktigaste samtalen mellan de två världsdelarna att hållas på tisdagen, då Xi även kommer att träffa Rysslands premiärminister Michail Misjustin. Man skriver också att ett dussin nya avtal för samarbeten kommer att ingås, samt att Putin och Xi under besöket kommer att göra två större gemensamma uttalanden.