UTRIKES Under ett tal på World Economic Forum kommenterade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj förutsättningarna för samtal med Rysslands president Vladimir Putin. Men Zelenskyj påstår att han inte känner sig säker på huruvida Putin ens lever.

Att Rysslands president Vladimir Putin skulle vara död och utbytt av en dubbelgångare som framträder i tv är en konspirationsteori som spreds av den brittiska spionorganisationen MI6 redan i maj. Nu tycks den ha fått fäste även i Kiev hos Ukrainas judiske president Volodomyr Zelenskyj.

Det var under ett frukostmöte i samband med den pågående elitsamlingen World Economic Forum i Davos som Zelenskyj deltog via länk. Presidenten fick då frågan om han skulle kunna tänka sig att samtala med den ryske presidenten. Men Zelenskyj menar att det är oklart huruvida Putin ens lever, skriver Kyiv Independent.

— Jag förstår inte riktigt vem jag ska prata med och om vad. Jag är inte säker på att Rysslands president, som ibland framträder framför chroma key [green screen. reds. anm.] verkligen är honom [Putin], förklarade Zelenskyj.

Livesändning med Zelenslyj under ”ukrainska frukosten” på World Economic Forum.

Presidenten påstod också att Kiev ”gjort allt man kan” för att ta tillbaka sina förlorade territorier genom diplomati, men att det inte har fungerat.

— Fredsförhandlingar är inte samma sak som fred. Det måste erkännas av båda sidor, sa Zelenskyj.