UTRIKES Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Vladimir Putin. Enligt domstolen anklagas han för krigsförbrytelser i Ukraina.

Under fredagen har Internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC) utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Reuters. Ordern innebär att samtliga av domstolens 123 medlemsländer måste arrestera Putin ifall man har möjlighet.

Bakgrunden är att domstolen anser den ryske presidenten ansvarig för krigsförbrytelser i Ukraina. Dessutom har man utfärdat en arresteringsorder för Maria Lvova-Belova, Rysslands kommissionär för barns rättigheter.

Ryssland avfärdar domstolens order, som Kremls talesman Dmitrij Peskov kallar ”skandalös och oacceptabel”.

— Ryssland, likväl som många andra stater, erkänner inte denna domstols jurisdiktion. Därför behandlar den ryska federationen alla dess utspel som ogiltiga ur ett juridiskt perspektiv, säger Peskov som citeras av RT.

Kanske föga förvånande hyllar Sveriges regering att arresteringsordern av den ryske statschefen.

— Vi från svensk sida tycker det är angeläget att de allvarliga brott som har begåtts i samband med Rysslands aggression mot Ukraina beivras, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett uttalande.

— ICC:s utredning är mycket viktig för att säkerställa ansvarsutkrävande.

Utrikesministern tror också på riktigt att Putin kommer att ställas inför rätta.

— Jag utgår från att alla som har begått brott i samband med Rysslands aggression mot Ukraina kommer att ställas inför rätta i sinom tid. Rättvisans kvarnar maler långsamt möjligen, men de maler tunt och jag hoppas de kommer mala mycket tunt i den här frågan, säger Billström och fortsätter:

— Det finns en lång lista på personer som kommer behöva stå till svars för detta och Sverige kommer göra allt vi kan för att det blir på det här viset.