MASSMEDIA Svensk medströmsmedia tycks vara besatta av spekulationer i den ryske presidenten Vladimir Putins hälsa. Nu påstår man att Putins bajs flygs hem av rysk säkerhetstjänst vid utlandsbesök för att dölja påstådda hälsoproblem.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari har det spekulerats vilt i att Rysslands president Vladimir Putin är sjuk och att han kommer att dö när som helst.

Ibland sägs det att Putin har demens eller Parkinson, andra gånger handlar det mer om att presidenten är mentalt sjuk. Precis som när Ryssland annekterade Krim 2014 har det också i västmedia hävdats bestämt att Putin är döende i någon typ av cancer.

För att belägga spekulationerna har media i väst studerat bilder på hur Putin står, sitter, promenerar eller håller i bord och man hänvisar även ibland till ”hemliga källor” i Kreml.

Oftast kommer dock uppgifterna från ukrainsk eller brittisk underrättelsetjänst, som haft som metod att sprida desinformation om Ryssland under det pågående kriget.

En av de mest flitiga ”uppgiftslämnarna” om Putins hälsa är den föra detta brittiske underrättelseagenten Christopher Steele, som tidigare bland annat spridit påståenden om att Donald Trump ska ha haft sexorgier i Moskva och därmed vara föremål för utpressning från Ryssland.

Vissa tidningar har till och med framfört konspirationsteorier om att Putin redan är död och att det är en dubbelgångare som visas upp. Även dessa uppgifter kommer från brittiska MI6.

Nu har Bonniertidningen Expressen tagit ett nytt grepp i spekulationerna om Putins hälsa. Man påstår nämligen att rysk underrättelsetjänst fraktar hem Putins avföring till Moskva när presidenten gör statsbesök utomlands.

Expressens nyhetsuppläsare pratar om "Putins bajs" med allvarlig min.

Uppgifterna kommer från franska Paris Match och är väldigt detaljerade. Man påstår att det är en särskild agent från rysk säkerhetstjänst har som uppdrag att samla in presidentens avföring i ”en särskild väska”.

Väskan fraktas sedan enligt teorin till Moskva, så att ingen ska kunna få tag i avföringen och därmed avslöja att Putin har demens, Parkinson, cancer eller vad det kan handla om.

Enligt Expressen ska detta åtminstone ha skett under ett statsbesök i Paris 2017 och ett annat när Putin besökte Saudiarabien 2019.