MEDIA Återigen försöker kvällspressen i Sverige antyda att Rysslands president Vladimir Putin är dödssjuk. Denna gång genom att damma av en sju år gammal fake news-historia om Putins gångsstil.

Redan efter den ryska annekteringen av Krim efter den Nato-stödda kuppen i Ukraina 2014 spekulerades det i den ryske presidenten Vladimir Putins hälsa. Rapporter från Polen och Vitryssland ska i månader ha talat om att Putin hade ryggmärscancer och behandlades i hemlighet av en läkare från Tyskland.

Dessa rykten tycks då som nu framförallt komma från Ukraina och brittisk underrättelsetjänst, som även påstått att Putin redan har dött och att man istället visar upp en dubbelgångare.

I Expressen har man till och med skrivit artiklar om hur en särskilt agent samlar in Putins avföring när presidenten avlägger statsbesök utomlands, för att sedan smuggla hem det till Ryssland i en särskilt väska för att dölja hur sjuk Putin är.

Under torsdagen dök en teori om Putins ”gångstil” upp i Aftonbladet. Man citerar Twitter-användare, som i sin tur påverkats av tidigare mediarapporter om Putins hälsa, när de skriver om hur Putin rörde sig under sitt besök i Teheran.

”Det är något fel med hans gång”, skriver en användare. ”Hans högra arm ”rör sig inte heller. Konstiga bilder”, fortsätter användaren.

Men redan för sju år sedan cirkulerade utspel om hur sjuk Putin måste vara med tanke på hur udda hans gångstil är. De mediala spekulationerna blev då så vilda att British Medical Journal fick publicera en särskild rapport om saken, samtidigt som nederländska forskare gjorde detsamma. Båda kom fram till att Putin med största sannolikhet går som han gör på grund av sin KGB-träning

”Vi tror att gångmönstret, som vi kallar ’revolvermannens gång’, kan bero på en beteendevetenskaplig anpassning, möjligen har den framkommit genom KGB-träning, eller genom andra former av vapenutbildning där deltagarna fått lära sig att hålla sin högra hand nära bröstet när de går, något som skulle ge dem möjlighet att snabbt dra sin pistol mot en fiende”, skrev Bastiaan Bloem, professor i neurologi, i en rapport 2015.

Skärmbild från Aftonbladet-artikel publicerad 2015, där man debunkar samma "nyhet" som man nu återigen publicerar.

I en utbildningsmanual från KGB som man studerade framkom det mycket riktigt att KGB-agenterna tränades att gå på ett särskilt vis. Utbildningsmaterialet innehåller mycket specifika instruktioner om hur den färdigutbildade KGB-agenten ska röra sig – med högerarmen still och mot bröstet, för att enkelt ha tillgång till sitt vapen.

Rapporten citerades då av Aftonbladet, som trots detta nu alltså gör samma nyhet av precis samma gångstil. I en annan artikel på Aftonbladet skriver man bland annat att ”det är i stort sett omöjligt för någon att veta hur den snart 70-årige ledaren mår” och påstår att ”Kreml mörkar Putins hälsa”.