UTRIKES Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förklarade nyligen att man stärker sina band med Kina och andra ”pålitliga länder” i samband med att väst agerar alltmer rabiat och irrationellt. I framtiden när väst har sansat sig får Ryssland seriöst överväga om man vill ha några relationer överhuvudtaget, menar utrikesministern.

Det är RT som skriver om nya utspel från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, där han berättar om Rysslands planer för framtiden under en frågestund med ryska studenter på en elitskola i Moskva.

— Nu när väst intar en diktatorisk position kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare. Förutom att detta leder till direkta inkomster till statskassan ger det oss möjlighet att implementera planer för utveckling av fjärran östern och östra Sibirien, berättade Lavrov.

— Majoriteten av våra projekt med Kina är koncentrerade där. Detta är en möjlighet för oss att realisera vår potential gällande högteknologi, inklusive kärnkraft, men även inom en rad andra områden, fortsatte utrikesministern.

Lavrov försvarade även Rysslands position i Ukrainakonflikten och menade att man i många år arbetat diplomatiskt för att Kiev ska implementera det så kallade Minskavtalet. Men enligt Lavrov låtsades bara väst bry sig om detta medan man i verkligheten bara ”uppmuntrade Kiev-regimens arroganta position”.

När Ryssland nu, enligt Lavrov, försvarar ”sina absolut legitima intressen” så agerar västledare ”i vredesmod” och ”kastar besvärjelser” med utspel om att man ”måste besegra Ryssland på slagfältet” helt utan förståelse för Rysslands historia eller natur.

— Det kan inte ha gått särskilt bra för dem i skolan, konstaterade Lavrov.

Men västs position gentemot Ryssland är i längden enligt Lavrov ohållbar och han tror att man tillslut kommer att tvingas ge vika.

— Jag är övertygad om att detta så småningom kommer att få ett slut. Väst kommer så småningom att erkänna verkligheten. Det blir tvingat att erkänna att det inte kan konstant attackera Rysslands vitala intressen – eller ryssar, vart de än bor – utan konsekvenser, sa Lavrov vidare.

Enligt Lavrov kommer Ryssland den dag väst visar intresse av att ha någon form av relation att ”överväga noggrant huruvida vi behöver detta eller inte”.

Under tiden kommer Ryssland enligt Lavrov inte bara att finna substitut för den handel som gått förlorad med väst utan även lära sig att klara sig helt utan dessa relationer.