GLOBALISM Den ryske utrikesministern kritiserade vid en presskonferens USA för hyckleri när det kommer till Israels annektering av palestinska områden. Han jämförde Donbass i östra Ukraina med Golanhöjderna och sade att USA inte tar sina egna principer på allvar.

På en presskonferens vid FN:s Generalförsamling igår sade Rysslands utrikesminister, Sergei Lavrov, att USA uppvisar ett hyckleri mot Ryssland med tanke på deras godkännande av Golanhöjderna som israeliskt territorium för drygt två år sedan. Det var i samband med att han pratade om kriget i Donbass-regionen som den direkta jämförelsen med Israels illegala landstölder dök upp.

Han anklagade också USA för att de inte tar sina egna principer om att ”respektera alla FN:s medlemsländers självständighet och dess territoriella integritet”. ’

— Donbass är väldigt viktigt för Rysslands säkerhet. Så länge som Zelenskyj är vid makten, så länge Nato är närvarande i Ukraina så är situationen av yttersta vikt för Rysslands säkerhet, sade Lavrov på engelska under presskonferensen.

Han följde upp sitt uttalande med att citera ett uttalande från den judisk-amerikanske utrikesministern Anthony Blinken från 2021:

— Så länge Assad har makten i Syrien, så länge Iran har närvaro i Syrien, militanta grupper understödda av Iran, Assad-regimen själv – alla dessa utgör ett betydande hot mot Israel. Som en praktisk fråga blir frågan om vem som kontrollerar Golanhöjderna i den situationen av yttersta vikt för Israels säkerhet. Frågor om laglighet är en annan sak, sade den amerikanske utrikesministern då.