USA Ukrainas president gnäller sig till pengar genom att påpeka att landet kommer förlora mot Ryssland utan amerikanskt stöd. Efter att republikaner blockerat stödpaketet för att istället kräva satsningar på att skydda USA:s gräns, har det nu godkänts och gått vidare till nästa instans.

Viljan för att fortsätta ge ekonomiskt stöd till Ukraina har varit vacklande bland republikanerna. Därför har ett stödpaket som innehåller 655 miljarder kronor till Ukraina och 284 miljarder till Israel suttit fast i representanthuset.

Igår röstade dock samtliga demokrater i representanthuset för förslaget medan ungefär hälften av republikanerna röstade för den massiva utdelningen av pengar. Det är även tänkt att en del av militärstödet till Israel ska öronmärkas för humanitär hjälp för palestinier, trots att Israel konsekvent har blockerat stora delar av den humanitära hjälpen som försökt ta sig in på Gazaremsan sedan den 7 oktober.

Ännu kan dock inte den sionistiska ockupationsmakten och den judiska ledningen i Ukraina räkna med nåt pengaregn, enligt SVT:s reporter:

– Först måste det [stödpaketet reds. anm.] återigen passera senaten, det kan ske inom några dagar. Sedan kan det ta ytterligare dagar innan Biden kan underteckna lagen och därefter kan det dröja innan man kan skicka vapen och ammunition.

Zelenskyj: "Vi förlorar utan stöd"

Ukrainas judiske president, Volodomyr Zelenskyj, tackar USA för ”beslutet som håller historien på rätt spår”. Tidigare har den ”ukrainska” presidenten sagt att landet kommer förlora mot Ryssland om de inte får stöd från USA. En åsikt som enligt SVT också delas av CIA-chefen William J. Burns. Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg menar att stödet till Ukraina ”gör oss alla säkrare”.

Den främsta orsaken till att stödet stött på patrull är att många republikaner anser det vara viktigare att först och främst hitta finansiering för att täppa till gränsen mellan USA och Mexiko. Ett krav som fick den före detta talmannen från det demokratiska partiet, Nancy Pelosi, att anklaga de republikaner som inte vill sprätta iväg pengarna för att gå den ryske presidenten Vladimir Putins ärenden.

— Väljer ni Putins väg, så är jag rädd för att ni kommer ha blod på era händer, gnällde Pelosi från talarstolen.