KRIG Tyskland har gett Ukraina tillstånd att använda tysk-levererade vapen mot mål i Ryssland, vilket även är i linje med ett nyligen fattat beslut av USA. Detta tillåter Ukraina att försvara sig genom attacker med västvapen på ryska sidan gränsen, vilket ryssarna kan komma att tolka som en krigshandling från de länder vapnen härstammar från.

Den amerikanske presidenten Joe Biden har beslutat att tillåta Ukraina att använda vissa amerikanska vapen över den ryska gränsen för att försvara staden Charkiv mot en rysk offensiv. Rent praktiskt innebär denna förändring att Ukraina kan använda amerikanska artillerisystem för att slå tillbaka mot ryska styrkor – på ryska sidan gränsen – som förbereder sig på för att attackera. Dock kvarstår begränsningarna för användningen av långdistansvapen som inte får användas inne i Ryssland.

Beslutet att ändra politiken kom efter påtryckningar från USA-allierade i Europa, inklusive Storbritannien, Tyskland och Frankrike, samt från Natogeneralsekreteraren Jens Stoltenberg. Vita huset har även fått stöd för beslutet från både demokratiska och republikanska ledamöter i kongressen.

Detta steg sägs göra det svårare för Ryssland att fortsätta sina offensiva operationer i Charkiv-regionen. Det återstår även att se hur den ryska ledningen reagerar på beslutet då de har uttryckt att de ser ett sådant beslut som väldigt nära en krigshandling från västländerna.

Även Tyskland godkänner

Tyskland är det andra landet som har godkänt att Ukraina får använda tysk-levererade vapen mot mål i Ryssland. Enligt förbundskansler Olaf Scholz talesperson Steffen Hebestreit, har Ukraina rätt att försvara sig enligt internationell lag mot attacker från Ryssland, särskilt runt Charkiv där ryska styrkor öppnat en ny front.

Tyskland har hittills varit försiktigt med att tillåta användning av deras vapen för attacker på ryskt territorium, men ökande ryska attacker har ändrat deras ståndpunkt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vädjat om fler vapen och större frihet att använda dem.

I dagarna befann sig Ukrainas judiske president på genomresa i bland annat Sverige för att tigga mer pengar och vapen.