UKRAINAKONFLIKTEN Under söndagen slog minst en amerikansk ATACMS-robot med klusterstridspets ned på en strand på Krim. Nu anklagar Ryssland både Ukraina och USA för terrorism.

På söndagen genomförde ukrainska styrkor en attack mot Krim med amerikanska ballistiska robotar av modell ATACMS. Enligt det ryska försvarsministeriet kunde luftvärnet skjuta ned fyra projektiler, medan en slog ned på en strand. Över 150 personer rapporteras skadade och minst fem civila, varav tre var barn, ska ha dött.

Ryssland har tidigare uttryckt att ukrainarna inte kan använda ATACMS utan hjälp från USA. Därför anklagar Moskva nu både USA och Ukraina för krigsbrott och terrorism.

— Klusterammunition i ATACMS-missiler kan inte avfyras utan deltagande av amerikanska specialister och stöd från USA:s underrättelsetjänst. Det är ingen tillfällighet att fiendens [USA:s. reds. anm.] drönare cirklar över Svarta havet nästan varje dag, sa Rysslands ambassadör i Washington Anatolij Antonov efter attacken.

Även Kremls talesman Dmitrij Peskov pekade ut USA under en pressträff på måndagen, då han fick frågor om attacken.

— Vi ser … en väldigt barbarisk missilattack på Krim. Vi förstår mycket väl vem som ligger bakom detta, vem som riktar dessa extremt tekniskt avancerade missiler mot målen, sa Peskov.

— Ni bör fråga mina kollegor i Europa, och framför allt i Washington, fråga pressekreterarna där varför deras regeringar dödar ryska barn. Ställ bara denna fråga till dem, fortsatte han.

Peskov förklarade också att den direkta inblandningen av USA i en attack mot civila ryska medborgare kommer att få konsekvenser.

— Exakt vad dessa blir får tiden utvisa, fortsatte han.

Påstår sig ha attackerat "ockupanter"

Krim tillhörde sedan Sovjettiden Ukraina, fram till att regionen annekterades av Ryssland efter en folkomröstning 2014 då en förkrossande majoritet av den rysktalande befolkningen röstade för att ansluta till Ryska federationen. Folkomröstningen är dock inte internationellt erkänd och Kiev gör fortsatt anspråk på halvön. Att man valde att attackera en strand full med civilpersoner är inget konstigt, enligt Mychajlo Podoljak, som är rådgivare åt USA:s president Volodymyr Zelenskyj.

I ett inlägg på Telegram som citeras av RT skriver han att de döda personerna är ”ockupanter”:

Det finns och kan inte finnas några 'stränder', 'turistzoner' och andra fiktiva tecken på 'fredligt liv' på Krim. Krim är definitivt ett utländskt territorium ockuperat av Ryssland, där strider äger rum och ett fullskaligt krig pågår.

Krim är också ett stort militärläger och lager, med hundratals direkta militära mål, som ryssarna cyniskt försöker maskera och täcka med sina egna civil.