UKRAINA Rysslands vice utrikesminister Sergey Ryabkov har uttalat sig om att Ukraina aldrig kommer att bli medlem i Nato, då Nato kräver ukrainsk seger på slagfältet.

Förra veckan sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att ”det finns ingen fråga om medlemskap att diskutera” om inte Kiev besegrar Moskva på slagfältet.

— Vi måste säkerställa att Ukraina segrar, det är ett absolut minimikrav för att Ukraina ska kunna bli medlem i alliansen, sa Stoltenberg.

Något som fick Rysslands vice utrikesminister Sergey Ryabkov att gå ut i svarsmål.

— Detta betyder att det aldrig kommer att hända, sa Ryabkov till nyhetsbyrån TASS på tisdagen och tillade:

— Jag hoppas att herr Stoltenberg förstår detta.

Rysslands president Vladimir Putin signalerade förra veckan att Moskva kunde beordra eldupphör och inleda förhandlingar så snart Kiev drar tillbaka sina trupper helt från Donetsk och Lugansk folkrepubliker, samt Cherson- och Zaporizjzja-regionerna. Han betonade dock att en varaktig fred bara kan uppnås om Ukraina förbinder sig till neutral status och överger planerna på att gå med i Nato.

Både Kiev och Nato avfärdade erbjudandet som ett oacceptabelt ”ultimatum,” men chefen för Rysslands utrikesunderrättelsetjänst, Sergey Naryshkin, sade att Ukraina skulle ha det bättre om de accepterade Putins erbjudande nu.

— Nästa villkor under vilka ett eldupphör kan uppnås och någon form av fredsavtal undertecknas kommer att vara hårdare för Ukraina, varnade han.