UKRAINAKONFLIKTEN Under morgondagen inleds fredskonferensen om Ukraina i Schweiz. Ryssland har inte fått någon inbjudan, men Putin har nu deklarerat vilka krav man har för fred.

I helgen kommer en så kallad fredskonferens om konflikten i Ukraina att genomföras i Schweiz. Som Nordfront tidigare rapporterat är Ryssland inte ens välkomna på konferensen, samtidigt som varken Kina eller USA:s president Joe Biden kommer att delta.

Förhandlingen bygger på ett tiopunktsprogram för fred som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tagit fram. Det handlar bland annat om att ryska styrkor ska lämna allt ukrainskt territorium, att Moskva ska betala omfattande skadeståndsbelopp till Ukraina samt inställa sina politiker för internationella domstolar. Ett utkast inför fredskonferensen visar dock att den endast kommer att behandla de delar av Zelenskyjs program som handlar om säkerhet kring kärnkraftverk, livsmedelshandel samt utbyte av krigsfångar.

Till Zelenskyjs stora förargelse innehåller dokumentet dessutom en skrivelse om att Ryssland måste delta i fortsatta fredssamtal.

Under fredagen har Rysslands president Vladimir Putin hållit ett möte med det ryska utrikesministeriet, där han också deklarerade vilka krav Moskva ställer för fred.

Enligt RT säger Putin att ryska styrkor kommer att beordras eldupphör så fort ukrainska styrkor drar sig tillbaka från de fyra annekterade regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

— Så fort Kiev meddelar att de är redo för ett sådant beslut och inleder ett verkligt tillbakadragande av trupper, och även deklarerar formellt att man övergett planerna att gå med i Nato så kommer vår sida omedelbart att beordra eldupphör och att inleda förhandlingar, säger Putin.

Enligt Putin hade Ryssland ursprungligen varit redo att avstå både Cherson och Zaporizjzja så länge Kiev kunde garantera transporter landvägen till Krimhalvön. Men eftersom det nu hållits folkomröstningar i regionerna som dessutom upptagits i Ryska federationen är den tiden förbi.

Bollen är nu enligt Putin i västs händer. Om väst och Ukraina framhärdar i att avvisa de ryska kraven kommer man att vara ”politiskt och moraliskt ansvariga för fortsatt blodsspillan”, enligt presidenten. Dessutom kommer de ryska kraven att bli hårdare ju längre kriget pågår.

— Uppenbarligen kommer verkligheten på marken, vid frontlinjen, inte att förändras till förmån för Kievregimen, och då kommer villkoren för att inleda förhandlingar också att vara annorlunda, säger Putin.

Zelenskyj har dock varit tydlig med att det inte blir några samtal med Ryssland förrän landet får en ny president och ryska trupper lämnar de annekterade regionerna och Krim.