UKRAINAKONFLIKTEN Den ordtrollande vice ordföranden för Rysslands Säkerhetsråd lyckas kombinera ironi över västerländskt mångkulturvurmande med hot om kärnvapenattack mot Ukrainas huvudstad. Vem är angripare och vilket är vapenslaget – egentligen?

Nordfront skrev igår om den varning som Rysslands president Vladimir Putin i fredags utfärdade till väst. Tillslag mot ryskt territorium med västerländska långdistanspecisionsvapen kan endast utföras av specialutbildad militär Nato-personal och innebär därför ovillkorligen en direkt militär konflikt – eller krig – mellan Nato och Ryssland

Den ryske presidentens uttalande ska ses i ljuset av uppgifter från en rad av varandra oberoende källor om att Storbritannien, som fram till nu sagt nej till Natos bruk av Storm Shadows-missiler mot ryskt territorium, nu vänt i frågan och istället ger sitt godkännande.

Hävdad planering av långdistans-angrepp

Något annat, som dessa källor är överens om är att syftet med Storbritanniens premiärminister Kier Starmers plötsligt inplanerade besök i Vita huset på fredagen var detaljplanering av projektet brittiska långdistansvapen mot Ryssland. Även USA:s utrikesminister Anthony Blinkens besök i Kiev i veckan tillskrivs av bedömare ett liknande syfte.

Vad Starmers besök hos Biden beträffar, så ska det dock enligt vissa bedömare till stor del ha förfelat sitt syfte, på grund av hävdad kallsinnighet från presidentens sida.

På fredagen anklagade Moskva på ett uppenbarligen demonstrativt sätt sex brittiska diplomater för illegal underrättelseverksamhet, utsåg dem väldigt drastiskt till ”persona non grata” och utvisade dem på fläcken – i vad som kommit att betraktas som ett sannolikt steg mot ett totalt klippande av samtliga diplomatiska band mellan Ryssland och den europeiska ö-nationen.

Ordvrängaren Medvedev

På lördagen var det så dags för vice ordföranden i Rysslands säkerhetsråd Dmitrij Medvedev att träda fram. I ett inlägg på sin Telegram-kanal på lördagen hävdar han att västerländska ledare har invaggat sig själva i en falsk känsla av säkerhet och fått för sig att Moskva bluffar i sina varningar för de ytterst allvarliga konsekvenserna av ett västligt långdistansmissilangrepp mot ryskt territorium.

Medvedev är inte precis känd för att ”skräda sina ord” i uttryckets ofta använda bemärkelse ”uttrycka sig diplomatiskt/försiktigt”. Däremot ”skräder” han ofta dessa potentiella vapen vi kallar ord på ett medvetet sätt. Så och på lördagen, då han kombinerade ironi och hot genom att beskriva konsekvensen av västerländska långdistansprecisionsvapen avfyrade från Ukraina mot ryskt territorium – i termer av en av Ryssland orsakad förvandling av Kiev till en smältdegel.

Betraktad som en militärteknisk term syftar detta ord mest sannolikt på en plats som just utsatts för ett kärnvapenangrepp – och där eventuella ännu överlevande genomlider alla upptänkliga helvetiska kval

Betraktad som ett ”samhällsord” nyttjat i PK-sammanhang har ordet kommit att åsyfta fantasifenomenet ”ett välmående/blomstrande mångkulturellt samhälle.” – viket är precis vad väst månar om att Ukraina i ökande utsträckning ska utvecklas till. Användandet av ordet ”smältdegel” i denna betydelse lär ha uppstått i USA, som torde vara den nation som oftast refereras till med ordet.

På detta sätt lyckas Medvedev med ett enda ord

  • framföra ett hot om kärnvapenangrepp.
  • rikta samhälls- och civilisationskritik mot väst i allmänhet och USA i synnerhet.
  • framstå som en ordvrängare av rang.