UTRIKES Nästa helg inleds en så kallad fredskonferens om kriget i Ukraina i Schweiz. Ryssland är dock inte inbjudna och nu står det klart att inte ens USA:s president Joe Biden kommer att delta.

Det är utifrån en tiopunktsplan för fred som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterat som en så kallad fredskonferens kommer att hållas i ett flott schweiziskt fjällhotell med start den 15 juni.

Zelenskyjs plan handlar bland annat om att Ryssland ska dra sig tillbaka från allt ockuperat territorium som Kiev gör anspråk på, samt att en rad Kreml-toppar, inklusive president Vladimir Putin själv, ska åtalas för krigsbrott. Trots att Ryssland är en part i konflikten har ingen rysk representant bjudits in och Putin har avfärdat hela konferensen som ”nonsens”.

Totalt ska representanter för 160 länder och internationella organisationer ha bjudits in, men när konferensen nu närmar sig står det klart att en rad viktiga aktörer inte kommer till Schweiz. Inom Brics tycks man ha beslutat att hålla sig undan konferensen, då åtminstone Kina, Indien och Sydafrika redan gett besked om att man inte kommer att delta.

Biden är redan uppbokad i Hollywood

Nu står det även klart att inte heller USA:s president Joe Biden kommer att delta, då han den 15 juni är upptagen med att samla in pengar till sin återvalskampanj i Hollywood. Detta trots att Zelenskyj vädjat till Biden om att delta.

— Jag anser att fredskonferensen behöver president Biden, och andra ledare behöver president Biden eftersom de kommer att vilja se hur USA reagerar, har Zelenskyj sagt enligt Politico.

Bidens frånvaro kommer enligt Zelenskyj att leda till ”stående ovationer från Putin”.

Det står dock klart att USA:s vicepresident Kamala Harris och nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan kommer att representera landet i Schweiz.

Kina: "De som deltar vill egentligen inte ha fred"

Zelenskyj har även kritiserat Kinas motvilja att delta i konferensen, då han menar att landet har en viktig roll att spela för fred i Ukraina. Under söndagen ska presidenten ha anklagat Peking för att ha blivit ett ”instrument i Putins händer”.

På måndagen tydliggjorde dock det kinesiska utrikesministeriets taleskvinna Mao Ning att Peking endast är intresserade av seriösa fredssamtal, där både Kiev och Moskva är representerade och där båda sidor har en jämbördig representation och alla fredsförslag övervägs seriöst.

Eftersom inget av dessa kriterier uppfylls av fredskonferensen i Schweiz vore det enligt Mao ”problematiskt” för Kina att delta. Hon påpekade också att flera av länderna som kommer att delta i konferensen till skillnad från Kina egentligen inte ens vill se fred i Ukraina.