UNGERN På lördagen fylldes Budapests gator av hundratusentals ungrare som ville se ett slut på kriget i Ukraina. På bilder från demonstrationen ses dessutom flaggor från en rad andra länder.

På lördagen genomfördes en massiv demonstration för fred i Ungerns huvudstad Budapest. Enligt uppgift ska hundratusentals människor ha tågat längs Donau genom centrala Budapest och i den massiva folksamlingen kunde man se flaggor från en rad olika länder.

Ungerns premiärminister Viktor Orban talade i samband med demonstrationen och uppmanade folket att fortsätta stödja hans regering för att hålla Ungern utanför kriget i Ukraina.

— Europa måste hindras att rusa in i ett krig, rakt in i sin egen förstörelse, sa Orban under sitt tal.

Helgens val till EU-parlamentet beskrev Orban som avgörande för att forma en europeisk ”fredskoalition”. Den ungerske premiärministern förutspådde tidigare under våren att 2024 är året då den liberala världsordningen kan falla.

— Detta år, om Gud vill, kan vi avsluta denna skamliga era för den västerländska civilisationen. Vi kan avsluta världsordningen byggd på progressiv liberal hegemoni. Den progressivt liberala världsanden har misslyckats. Den gav världen krig, kaos, oro och förstörda ekonomier, sa Orban då.

Under lördagen gick Orban också till hårt angrepp mot den judiske finansaktivisten George Soros och konstaterade bland annat att hans egna politiska fiender finansieras av honom.

— Han finansierar deras media, och deras vallistor är fulla med hans folk. Alla där som inte marscherar i takt blir av med sina dollar. Och den ungerska vänstern marscherar villigt, till och med förråder sina egna fredsvänliga väljare, bara för att komma till makten. Men vi på den nationella sidan har inte för avsikt att lyda ”Soros-planens”-generaler i Bryssel, sa Orban.