UTRIKES Som svar till den amerikanska beväpningen av Ukraina tänker Ryssland beväpna USA:s fiender. Vapen kan delas ut till vem som helst som ”betraktar jänkarland & co som sin fiende”.

Under de senaste veckorna har flertalet Nato-länder uppdaterat sin policy angående hur Ukraina får använda donerade vapen. Tidigare implementerades regler som begränsade användningen av Nato-vapen till områden som Ryssland ockuperat av Ukraina.

Även om det är fortsatt oklart huruvida Kiev får använda västliga långdistansvapen har Washington godkänt att man använder exempelvis raketartillerisystemet HIMARS mot Belgorodregionen. Detta då ryssarna inlett en offensiv mot Charkiv därifrån. I veckan lyckades man också slå ut ett ryskt luftvärnsbatteri i närheten av Belgorod med hjälp av HIMARS, enligt uppgift under översyn av en högt uppsatt Nato-general.

Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin flaggat för att Ryssland kommer att slå tillbaka militärt mot de länder som tillåter och hjälper ukrainarna att använda Nato-vapen mot ryskt territorium. I fallet med långdistansvapen har Putin sagt att Moskva förbehåller sig rätten att attackera Nato-mål, inklusive på Nato-territorium, som svar. Detta eftersom det enligt Putin är Nato som tillhandahåller underrättelser och målinformation i vid användningen av dylika vapen.

Presidenten har också övervägt att hämnas ”asymmetriskt” på väst genom att se till att beväpna dess fiender och hjälpa dessa att slå till mot västliga intressen i ”känsliga regioner” ute i världen. Det har inte framgått vilka av västs fiender det handlar om, men Nordkorea, Iran och till och med huthierna i Jemen har nämnts som alternativ.

— Om någon anser det möjligt att leverera sådana vapen till krigszonen för att slå mot vårt territorium, varför skulle vi inte kunna leverera liknande vapen till de regioner i världen där de kommer att användas mot känsliga mål tillhörande dessa länder?, sa Putin under Sankt Petersburgs internationella ekonomiska forum (SPIEF) på onsdagen.

Kan ske överallt där "jänkarland & co" har sina intressen

Förslaget har nu kommenterats av den ryske toppolitikern och expresidenten Dmitrij Medvedev som skriver på X att det rör sig om en ”ganska betydande förändring” av Rysslands utrikespolitik. Enligt Medvedev har väst skapat en regel som säger att de får förse Ukraina med alla slags vapen i syfte att förstöra Ryssland, medan ingen får förse Ryssland med någon typ av hjälp överhuvudtaget.

”Nu kommer USA och dess allierade få uppleva den direkta användningen av ryska vapen av tredje part. Dessa personer eller regioner har medvetet lämnats onämnda, men det kan vara alla som betraktar jänkarland & co som sin fiende, oavsett deras politiska synsätt och internationella erkännande”, skriver Medvedev.