UTRIKES De eskalerande spänningarna mellan Ryssland och väst kommer inom kort att leda till ett fullskaligt världskrig. Detta varnar nu både Serbiens president Aleksandar Vucic och Ungerns premiärminister Viktor Orban för.

Nyligen intervjuades Serbiens president Aleksandar Vucic i den schweiziska tidningen Die Weltwoche, där han avslöjade att serbiska myndigheter nu förbereder sig för att ett tredje världskrig närmar sig med stormsteg. Det var en lågmäld och pessimistisk president som beskrev processen som att ”tåget har lämnat stationen och det finns inget som kan stoppa det”.

— Jag tror inte vi är långt från det. Inte mer än tre, fyra månader. Och det finns en fara att det sker ännu tidigare än så, säger Vucic.

— Vi närmar oss en verklig katastrof. Vem är redo att förlora 1 miljon, 2 miljoner, 5, miljoner, 10 miljoner och 15 miljoner människor? Jag är inte redo att förlora en enda människa och tänker inte delta i detta, fortsätter han.

Enligt Vucic tror Nato att Rysslands president Vladimir Putin ”bluffar” med sina kärnvapenövningar i närheten av Ukraina. Detta menar han kan visa sig vara ett ödesdigert misstag.

— Om du satsar på att någon bluffar betyder det att du inte har bättre kort. Jag skulle alltid vara mycket försiktig när jag bedömer Putins vilja och hans nästa drag, säger Vucic.

Vucic menar att alla problem i världen går att lösa om man önskar fred. Men när det bara finns vilja till eskalering och krig går inget att göra.

— Ledarna i Europa leker idag stora hjältar. Men de berättar inte för sitt folk att de kommer att behöva betala ett stort pris, säger presidenten.

Orban: "Ungern vill inte ha något med detta att göra"

Varningen om att konflikten kommer att leda till ett fullskaligt krig har även upprepats av Nato-landet Ungerns premiärminister Viktor Orban. I en intervju som genomfördes förra veckan avslöjade Orban att Nato planerar att bygga tre nya militärbaser i närheten av Ukraina.

— Nato vill hjälpa Ukraina genom att etablera Natos så kallade Ukraina-uppdrag, berättar Orban.

— De kommer att bygga tre stora baser som kommer att användas för att överlämna vapen till Ukraina, men det ska ske här på Nato-länders territorium, i Polen, Slovakien och Rumänien.

Enligt Orban vill Ungern inte ha något överhuvudtaget med denna plan att göra.

— Vi tänker att dessa platser där vapen överlämnas kommer att bli ett militärt mål ur fiendens perspektiv och precis vad som helst kan hända där.

Natos nya baser kommer enligt Orban därmed att bli dels samlingspunkter för vapenförsändelser, men också träningscenter för ukrainska soldater.

— Det pågår en diskussion om denna träning ska ske på Nato-territorium eller på Ukrainas territorium men poängen är att de är direkt involverade i att träna ukrainska soldater som ska till frontlinjen, säger Orban.

— Ungern vill inte vara en del av detta. Men det här problemet måste lösas.

Orban beskriver situationen som att Ungern har en ”enorm press” på sig från de övriga Nato-länderna.

— 31 medlemsländer pressar oss att överge positionen för fred till positionen för krig.