UTRIKES Flera ryska krigsskepp samt en atomdriven ubåt anlände under onsdagen till en hamn på Kuba. ”En signal till väst”, säger experter även om det inte är första gången det sker.

Nyligen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att Moskva överväger att beväpna USA:s fiender ute i världen som svar på att väst beväpnad Ukraina och hjälper landets armé att slå till mot mål i Ryssland.

Under onsdagen det ryska tankfartyget Akademik Pasjin och bogserbåten Nikolaj Tjiker till en hamn i den kubanska huvudstaden Havanna. Utanför hamnen väntade den robotbestyckade fregatten Admiral Gorsjkov och den atomdrivna ubåten Kazan, skriver The Times. Under färden över Atlanten ska fregatten dessutom ha genomfört övningar med supersoniska kryssningsrobotar och Oniks sjömålsrobotar, enligt filmklipp som publicerats av Rysslands försvarsministerium.

Ubåten ska ha följts av en mindre grupp amerikanska marinfartyg, medan fartygen skuggades av en amerikansk jagare och kustbevakningen.

— Vi har övervakat fartygens väg noggrant. Fartygen och ubåten har inte vid något tillfälle utgjort ett direkt hot mot USA, säger en amerikansk tjänsteman som vill vara anonym till Reuters.

Kuba uppger i ett officiellt uttalande att besöket sker i enlighet med ”de historiskt vänskapliga förbindelserna mellan Kuba och Ryska federationen”. Enligt Kuba är inget av fartygen bestyckade med kärnvapen, vilket enligt The Times även är det amerikanska utrikesdepartementets uppfattning.

Det är inte första gången ryska flottan gör besök på Kuba, och landet förväntas hålla en militärövning i Karibien i sommar. Till DN säger Johan Norberg, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att det handlar om en ”markering” mot väst.

— Kuba är någon form av partnernation, men kanske inte riktigt allierad med Ryssland. Jag tror att det här har mer med politiskt signalerande att göra än något meningsfullt militärt. Man vill peta lite i västra hemisfären, säger han till DN.

Han får medhåll av Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet, som dock tillägger att det är ovanligt att Ryssland skickar en atomdriven ubåt.

— Det måste rimligen ses i perspektivet av Ukrainakriget, att USA nu tillåter att amerikanska vapen används mot rysk mark. Besöket är säkert planerat sedan länge, men det är möjligt att de förstärker med en sådan här ubåt för att ytterligare markera att ”ni ska inte tro att det bara är ni som har vapen”, säger han.