GLOBALISM USA:s utrikesminister åker till Peking i veckan med ännu ett ultimatum i bagaget: Antingen begränsar ni ert tekniska stöd till Ryssland, eller … ja vadå?

USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinkens stundande tredagarsresa, som inleds på onsdag, infaller kort efter det amerikanska representanthusets senkomna godkännande av ett hjälppaket på motsvarande 655 miljarder kronor till Ukraina – och mitt under en västlig debatt om det kinesiska bidraget till Moskvas produktion av militär hårdvara.

— Vi är beredda att vidta de åtgärder vi anser nödvändiga mot företag som allvarligt undergräver säkerheten i både Ukraina och Europa, sa en tjänsteman vid det amerikanske utrikesdepartementet till reportrar inför Blinkens resa. Han tillade:

— Vi har redan visat vår beredvillighet att göra det för ett flertal företag från ett antal länder, inte bara Kina.

Rapporter har länge cirkulerat om att Kina skickar allt från fordon till skottsäkra västar till Ryssland, för användning i landets krigföring mot Ukraina. Och den teknologi, som man uppges leverera kunskap om – och färdigheter i – den ska ha såväl civila och som militära tillämpningar.

"Hot inte bara mot Ukraina"

Enligt den nyss nämnde tjänstemannen har Kinas stöd medfört att Moskva ”till stor del har rekonstruerat sin försvarsindustriella bas vilket, menar han, ”har en inverkan inte bara på slagfältet i Ukraina, utan även utgör ett större hot mot europeisk säkerhet i en vidare mening.

Andra amerikanska tjänstemän har denna månad gjort gällande att Kina även levererar delar och mikrochips och diverse komponenter, vilka används i produktionen av drönare, kryssningsmissiler och pansarfordon.

Blinkens resa pågår enligt utrikesdepartementet till på fredag, och omfattar både Shanghai och Peking.

G7 hotar Iran med sanktioner

Under G7:s utrikesministermöte i Capri, Italien i slutet av förra veckan utfärdade dessa västliga toppdiplomater en gemensam varning till Iran med innebörden att om det visar sig att de skickar ballistiska missiler och relaterad militärteknologi till Ryssland, så kommer ytterligare sanktioner att drabba dem.

Efter – men i nära anslutning till – detta möte beskrev Blinken Kina som Rysslands ”primära bidragsgivare” när det kommer till ”vapenrelaterat industriellt stöd” och han hävdade:

–Vi ser Kina dela verktygsmaskiner, halvledare, andra produkter med dubbla användningsområden, som har hjälpt Ryssland att återuppbygga den försvarsindustriella basen.