RYSSLAND Sanktionerna mot Ryssland är så allvarliga att man skulle kunna se det som en attack som berättigar att Ryssland använder sin rätt till självförsvar. Detta sa Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev under årets upplaga av Sankt Petersburgs Internationella juridiska forum.

Förutom Nato-toppmötet i Madrid hålls just nu den tionde upplagan av Sankt Petersburgs internationella juridiska forum. En av talarna har varit den tidigare ryske presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev, som idag är partiledare för det ryska regeringspartiet Enade Ryssland och vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Medvedev, som räknas som något med hårdför mot väst än president Vladimir Putin, talade om väst sanktioner mot Ryssland. Enligt ex-presidenten är sanktionerna mot Ryssland på en sådan nivå att det kan räknas som ”internationella aggressioner” och att de rent krasst skulle kunna motivera att Ryssland åberopar sin rätt till självförsvar.

— Agerandet kan till vis del liknas vid en deklaration om ekonomiskt krig, såsom våra motståndare själva säger, sa Medvedev, som citeras av RT.

Enligt Medvedev finns endast ett ”svagt hopp” om att väst kommer att överge sina ”ondskefulla gärningar” och ”ångra sin egen enfald”.

— Det är vårt hopp att våra före detta västliga partners har modet att erkänna sina strategiska missberäkningar, vilka enligt FN självt har påverkat över 1,5 miljarder människor och provocerat fram en våg av global inflation, matbrist och växande fattigdom, sa ex-presidenten vidare.

Men även om så inte sker så kommer Ryssland enligt Medvedev att ”leva vidare” utan väst.

— Dagens värld är inte alls begränsad till de västliga ländernas landsgränser, konstaterade Medvedev.