EKONOMI För fjärde dagen i rad ökar priset på bensin i Sverige. Även diesel tar ett jättehopp uppåt till nya rekordpriser.

Det var tidigare i veckan som EU efter flera veckors förhandlingar valde att förbjuda sina egna länder att importera rysk olja, med undantag för Ungern, Tjeckien och Slovakien som får fortsätta importera olja via pipelines.

Trots att man medvetet försvårade tillgången på olja för sig självt mitt under en pågående energikris var embargot en del av EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland.

Beslutet har som förväntat lett till ytterligare ökning av redan höga bränslepriser i Europa.

Idag ökar bensinpriset i Sverige för fjärde dagen i rad, skriver Aftonbladet. Dagens ökning är på 25 öre och innebär att bensin i Sverige kostar 24,18 kronor per liter.

Dieseln ökar också med 70 öre och kostar idag 25,46 kronor per liter. Höjningarna avser riktpriser på bemannade stationer, enligt Circle K.

Embargot som EU utfärdat mot sig självt har dock lett till att den ryska rubeln har stärkts ytterligare. Detta sker med anledning av de förväntat ökade värdet av olja som Ryssland redan har börjat sälja till Kina och Indien istället för Europa.