KRISER Det är inte bara livsmedelsbrist, energikris och inflation som väntar. Nu larmar bryggeribranschen om akut brist på glasflaskor.

Efter coronapandemin och västs sanktioner mot Ryssland står vi inför en livsmedel- och energibrist, inflation och troligen även recession.

Men nu varnar bryggeribranschen för att man dessutom har akut brist på glasflaskor, vilket också sägs bero på kriget i Ukraina.

— Efterfrågan på glas har ökat stadigt. Pandemin och kriget har blivit droppen som fått bägaren att rinna över. Det finns inte så väldigt många glastillverkare i världen, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges bryggerier, till Aftonbladet.

Enligt Sveriges bryggerier förstår inte svenskar att glasflaskor kan pantas och man uppmanar nu alla att vända på sina glasflaskor ”där en pantsymbol finns på etiketten”.

— Man måste skilja på engångsglas och returglas. Kastar du ett returglas har du förstört hela poängen. De kan i snitt återanvändas 40 gånger efter tvättning, säger Anna-Karin Fondberg.

Fondberg menar att 25 procent av alla pantbara glasflaskor försvinner varje år. Merparten av dessa kommer från Systembolaget.

— Svinnet är nästan uteslutande ölflaskor på 50 centiliter, både från Systembolaget och dagligvaruhandeln. Även vissa flaskor på 33 centiliter går att panta, men där är svinnet mycket lägre, säger hon.

Panten är 60 öre för de små glasflaskorna och 90 öre för de stora.