EUROPA EU:s sanktioner kan göra att flera EU-länder inte kan trygga sin energiförsörjning, säger Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Det är i en intervju från idag med radiostationen Kossuth som Ungerns premiärminister Viktor Orban varnar för förödande konsekvenser för flera EU-länder om den ryska gasen stängs av. Detta skriver Russia Today.

Enligt Orban är den ryska gasen det enda alternativet då Ungern är landlåst och inte kommer kunna ta emot flytande gas från USA.

”Det handlar inte om att ta på sig en tröja på natten, eller sänka värmen lite eller betala lite mer för gas, det handlar om det faktum att om det inte kommer någon energi från Ryssland kommer Ungern att lämnas helt utan energi”, sa Ungerns premiärminister till radioprogrammet.

Orban påpekar också at den amerikanska gasen kommer bli väsentligt dyrare än den ryska och att det inte är lönsamt för Europa att transportera flytande gas i stora mängder från USA över havet.

Ungern tog avstånd från Rysslands invasion av Ukraina men har sedan dess valt att inte skicka några vapen eller delta i sanktioner eftersom man ansett att sanktionerna kommer skada Europa mer än Ryssland.

De länder i EU som är mest beroende av rysk naturgas är Tyskland och Italien. Andra stora gasimportörer är Frankrike, Ungern, Tjeckien, Polen, Österrike och Slovakien.