Tyskland beslagtar ryska oljeraffinaderier
EUROPA • Tyskland har tagit kontroll över minst ett ryskt oljeraffinaderi under fredagen. Enligt det tyska ekonomiministeriet görs det för att ”motverka hotet mot energiförsörjningen”.
Under fredagen har Tyskland tagit kontroll över det stora oljeraffinaderiet i Schwedt som ägs av ryska Rosneft, skriver Reuters. Oljeraffinaderiet och Rosneft Deutschland är nu under den federala myndigheten Bundesnetzagenturs förmyndarskap.
”Med förvaltarskapet motverkas säkerhetshotet mot energiförsörjningen och en viktig grund för att skydda framtiden för Schwedt är lagt”, skriver det tyska ekonomiministeriet.
Enligt RT är det dock inte bara Schwedt som Tyskland beslagtagit från Rosneft Deutschland, utan även raffinaderierna i Karlsruhe och Vohburg, som var hotade att förfalla eftersom tyska banker och försäkringsbolag vägrade samarbeta med dess ryska ägare.
Det tyska ekonomiministeriet skriver vidare i sitt uttalande:
Den juridiska grunden för ordern var artikel 17 i energisäkerhetslagen. Enligt den kan ett företag som har hand om kritisk infrastruktur i energimarknaden placeras under [federal] kontroll om det finns en specifik risk att företaget utan kontroll inte kommer att kunna utföra sina funktioner för att säkra ett fungerande samhälle i energisektorn, likväl som om det finns en risk för avbrott i säkrandet av leveranser.
Tyskland tog tidigare i år också kontroll över den ryska gasjätten Gazproms tyska gren Gazprom Germania. Enligt RT finns det uppgifter som tyder på att den tyska federala staten har skapat ett holdingbolag för att förstatliga tyska Gazprom.