EKONOMI I vad som framstår som ytterligare ett desperat försök att bekämpa inflationen höjer Federal Reserve den redan rekordhöga styrräntan. Nu fruktar man att agerandet istället kan kasta USA in i recession.

Sedan USA, Storbritannien och EU inledde sitt ekonomiska krig mot Ryssland har hela väst drabbats av stegrande inflation, som centralbanker har försökt att lugna med hjälp av att höja styrräntan.

Högre räntor leder till att det blir dyrare för företag och privatpersoner att ta lån och därmed sjunker konsumtionen, vilket i teorin ska leda till att bromsa prishöjningar.

Den privatägda centralbanken i USA kallad Federal Reserve valde under onsdagen att höja räntan ytterligare. Denna gång höjde man med tre så kallade punkter, vilket motsvarar 0,75 procent.

Tidigare räntehöjningar har dock inte stoppat utvecklingen och enligt BBC visar rapporter att landet drabbats hårt av de höjda räntorna med minskat konsumentförtroende, en bostadsmarknad på nedgång och allmän nedgång i handeln.

Flera rapporter visar att den amerikanska ekonomin har krympt två kvartal i rad, vilket vanligtvis brukar definieras som att landet är i recession.

Under en pressträff förklarade centralbanksbossen Jerome Powell att vissa delar av ekonomin krymper, men att man ändå tänker fortsätta med räntehöjningarna trots farorna för att försöka kyla ned ekonomin.

— Ingenting fungerar i ekonomin utan stabilitet i priser. Vi måste se inflationen gå ned, det är något vi inte kan undvika att göra, förklarade Powell och tillade att inflationen inte varit så hög på 40 år.

Den officiella inflationen i USA landade på 9,1 procent förra månaden, medan vissa spekulerar i att den verkliga inflationen kan vara ännu högre. Det är framförallt stegrande priser på energi och livsmedel i kölvattnet av kriget i Ukraina och västs försök att sänka Rysslands ekonomi som gör att inflationen dragit iväg.