EKONOMI Riksbanken höjer styrräntan med 1 procentenhet, meddelas under tisdagen. Detta är den högsta enskilda höjningen av räntan sedan inflationsmålet infördes 1993.

Under tisdagen meddelade Riksbanken att man höjer styrräntan med hela 1 procent. Många bedömare hade i förväg gissat att det skulle bli en så kallad trippelhöjning, med andra ord 0,75 procentenhet. Detta framförallt eftersom Europeiska centralbanken nyligen gjorde en motsvarande höjning av styrräntan.

Redan i juni höjde Riksbanken styrräntan med en halv procentenhet, vilket innebar att den gick från 0,25 procent till 0,75 procent. Styrräntan landar nu alltså på hela 1,75 procent med dagens höjning på en procentenhet.

”Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent” skriver Riksbanken i ett pressmeddelande om höjningen som är den största sedan det så kallade inflationsmålet infördes 1993.

Samtidigt meddelar Riksbanken att man kommer att fortsätta att höja styrräntan under hösten och vintern i ett försök att bekämpa inflationen, som i augusti landade på hela 9 procent i Sverige.