EKONOMI Efter en tillfällig minskning av inflationen i juli landar den på 9 procent i augusti, vilket är den högsta siffran sedan 1991. Återigen är det rusande livsmedel- och energipriser som står för den största prisökningen.

I juli minskade inflationen i Sverige något för första gången sedan januari och landade på 8 procent jämfört med 8,5 procent i juni, vilket var den högsta siffran på 30 år.

Under augusti har dock inflationen fortsatt att öka och landade på 9 procent, enligt statistik från SCB. Detta är den högsta inflation som Sverige sett sedan 1991.

Livsmedelspriserna har fortsatt att öka, men enligt SCB är det framförallt stigande räntekostnader och skyhöga elpriser som framförallt bidrar till rekordinflationen.

Nästa vecka kommer också Riksbanken att ge besked om styrräntan, som efter Europeiska centralbankens rekordhöjning förväntas bli en trippelhöjning. Men vissa spår att det kan bli tal om en höjning på hela 1 procent.

— I dag ligger styrräntan på 0,75 procent. Jag tror att Riksbanken vill komma upp till en styrränta 2 till 2,5 procent snabbt nu. Och det talar för att Riksbanken skulle kunna gå på faktiskt 1 procentenhet nästa vecka, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Aftonbladet.