Kaffe och gurka ökar mest i pris
INFLATION • Sommarens prisökning på livsmedel i Sverige är den snabbaste sedan 80-talet. Men allt blir inte dyrare och vissa livsmedel har till och med gått ned i pris.
Under den pågående inflationen i väst är det framförallt energi och livsmedel som står för den främsta delen av prisökningarna. Under fredagen presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) siffror för inflationen i Sverige,
Bara från juni till juli ökade matpriserna med 3,2 procent, vilket är mer än prisökningen under hela 2021. Hittills i år har livsmedelspriserna stigit med 13,5 procent.
-– Matprisinflationen skenar. Priserna steg med 3,2 procent jämfört med månaden innan, vilket är en mycket kraftig ökning, säger Torbjörn Isaksson på Nordea till TT.
I SBC:s siffror framgår dock att alla matvaror inte har en skenande prisutveckling. Kaffe har ökat allra mest med en prisökning på hela 39 procent, följt av honungsmelon med 38 procent och gurka som ökat med 37 procent.
Som Nordfront tidigare skrivit om står mejerivaror som mjölk, ost och smör för en stor del av ökningen, framförallt hushålls- och lättmargarin som ökar med 35 procent i pris.
Onyttigheter som alkohol, tobak, godis och socker har endast ökat någon enstaka procent medan potatis, skorpor och kex har oförändrade priser. Priset på purjolök har till och med minskat med 19 procent och morötter har sjunkit med 2 procent.
Sammantaget sjönk inflationen under juli månad i Sverige för första gången sedan januari. Inflationen landade på 8 procent jämfört med 8,5 procent i juni, vilket var den högsta siffran på 30 år.
De flesta experter är dock överens om att inflationsminskningen endast är tillfällig och att den förutspådda hårda hösten och vintern fortsatt är att vänta.
— Under hösten är det högst sannolikt att el och energipriserna kommer stiga igen, vilket gör att inflationen kommer stiga igen i november eller december, säger exempelvis Jesper Rundbäck, finanschef på Länsförsäkringar i Jönköping till Sveriges Radio.
Nedan kan du se en lista på respektive matvaras prisförändring för juli månad:
Kaffe: 39 procent dyrare
Gurka: 37 procent dyrare
Honungsmelon: 38 procent dyrare
Hushålls- och lättmargarin nästan 35 procent dyrare
Färsk lax: 35 procent dyrare
Citroner: 34 procent dyrare
Blomkål: 32 procent dyrare
Fjäderfän (kyckling): 31 procent dyrare
Mat- stek- och grilloljor: 31 procent dyrare
Vitkål: 28 procent dyrare
Mjöl: 27 procent dyrare
Hårdost: 25 procent dyrare
Lammkött: 26 procent dyrare
Mjölk: 24 procent dyrare
Filmjölk och yoghurt: 23 procent dyrare
Ägg: 22 procent dyrare
Gul lök: 22 procent dyrare
Smör och annat smörgåsfett: 21 procent dyrare
Ris: 20 procent dyrare
Paprika: 19 procent dyrare
Livsmedlen som minskat eller ökat lite i pris sedan juli 2021:
Purjolök: 19 procent billigare
Småcitrus: 12 procent billigare
Vindruvor: 4,1 procent billigare
Salladskål: 2,9 procent billigare
Morötter: 2 procent billigare
Kiwi: 1,8 procent billigare
Färska bär: 1,5 procent billigare
Äpplen: 1 procent billigare
Potatis: Oförändrat pris
Kex och skorpor: oförändrat pris
Alkoholhaltiga drycker: 1,7 procent dyrare
Socker: 1,9 procent dyrare
Nötter och torkad frukt: 1,9 procent dyrare
Tobak: 2 procent dyrare