INFLATION Sommarens prisökning på livsmedel i Sverige är den snabbaste sedan 80-talet. Men allt blir inte dyrare och vissa livsmedel har till och med gått ned i pris.

Under den pågående inflationen i väst är det framförallt energi och livsmedel som står för den främsta delen av prisökningarna. Under fredagen presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) siffror för inflationen i Sverige,

Bara från juni till juli ökade matpriserna med 3,2 procent, vilket är mer än prisökningen under hela 2021. Hittills i år har livsmedelspriserna stigit med 13,5 procent.

-– Matprisinflationen skenar. Priserna steg med 3,2 procent jämfört med månaden innan, vilket är en mycket kraftig ökning, säger Torbjörn Isaksson på Nordea till TT.

I SBC:s siffror framgår dock att alla matvaror inte har en skenande prisutveckling. Kaffe har ökat allra mest med en prisökning på hela 39 procent, följt av honungsmelon med 38 procent och gurka som ökat med 37 procent.

Som Nordfront tidigare skrivit om står mejerivaror som mjölk, ost och smör för en stor del av ökningen, framförallt hushålls- och lättmargarin som ökar med 35 procent i pris.

Onyttigheter som alkohol, tobak, godis och socker har endast ökat någon enstaka procent medan potatis, skorpor och kex har oförändrade priser. Priset på purjolök har till och med minskat med 19 procent och morötter har sjunkit med 2 procent.

Sammantaget sjönk inflationen under juli månad i Sverige för första gången sedan januari. Inflationen landade på 8 procent jämfört med 8,5 procent i juni, vilket var den högsta siffran på 30 år.

De flesta experter är dock överens om att inflationsminskningen endast är tillfällig och att den förutspådda hårda hösten och vintern fortsatt är att vänta.

— Under hösten är det högst sannolikt att el och energipriserna kommer stiga igen, vilket gör att inflationen kommer stiga igen i november eller december, säger exempelvis Jesper Rundbäck, finanschef på Länsförsäkringar i Jönköping till Sveriges Radio.

Nedan kan du se en lista på respektive matvaras prisförändring för juli månad:

Kaffe: 39 procent dyrare

Gurka: 37 procent dyrare

Honungsmelon: 38 procent dyrare

Hushålls- och lättmargarin nästan 35 procent dyrare

Färsk lax: 35 procent dyrare

Citroner: 34 procent dyrare

Blomkål: 32 procent dyrare

Fjäderfän (kyckling): 31 procent dyrare

Mat- stek- och grilloljor: 31 procent dyrare

Vitkål: 28 procent dyrare

Mjöl: 27 procent dyrare

Hårdost: 25 procent dyrare

Lammkött: 26 procent dyrare

Mjölk: 24 procent dyrare

Filmjölk och yoghurt: 23 procent dyrare

Ägg: 22 procent dyrare

Gul lök: 22 procent dyrare

Smör och annat smörgåsfett: 21 procent dyrare

Ris: 20 procent dyrare

Paprika: 19 procent dyrare

Livsmedlen som minskat eller ökat lite i pris sedan juli 2021:

Purjolök: 19 procent billigare

Småcitrus: 12 procent billigare

Vindruvor: 4,1 procent billigare

Salladskål: 2,9 procent billigare

Morötter: 2 procent billigare

Kiwi: 1,8 procent billigare

Färska bär: 1,5 procent billigare

Äpplen: 1 procent billigare

Potatis: Oförändrat pris

Kex och skorpor: oförändrat pris

Alkoholhaltiga drycker: 1,7 procent dyrare

Socker: 1,9 procent dyrare

Nötter och torkad frukt: 1,9 procent dyrare

Tobak: 2 procent dyrare