RYSSLAND Edward Snowden, som är en av USA:s största visselblåsare, har sedan 2013 levt i Ryssland. Nu har han tilldelats ryskt medborgarskap av Rysslands president.

Det var 2013 som den amerikanske medborgaren och CIA-anställde Edward Snowden läckte omfattande material om USA:s underrättelsetjänst National Security Agency (NSA), där han arbetade som konsult.

Snowdens uppgifter avslöjade en omfattande övervakningsskandal, med ”projekt” såsom PRISM och Boundless informant, massövervakning av amerikanska medborgare och att USA:s och Storbritanniens regering regelbundet bedrev hackerattacker mot makthavares datorer över hela världen.

För att undkomma amerikansk rättvisa flydde Snowden så småningom till Ryssland, där han beviljades politisk asyl.

Nu rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS att Snowden beviljats ryskt medborgarskap av Rysslands president Vladimir Putin. Snowden är en av 75 utländska medborgare som ska ha fått medborgarskap av presidenten.

Till den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti säger Snowdens advokat Anatolij Kutjerena att Snowdens hustru Lindsay Mills nu kommer att ansöka om ryskt medborgarskap. Parets dotter har redan ryskt pass eftersom hon är född i landet.

Kutjerena tillägger att Snowden inte är en av de ryska medborgare som nu kommer att mönstras för strid i Ukraina, då han sedan tidigare saknar erfarenhet av arbete hos den ryska militären.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Snowden personligen har bett om ryskt medborgarskap.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Snowdens advokat hävdat att Snowden nu kan komma att mönstras inför den ryska militärens mobilisering i Ukraina. I själva verket gav advokaten besked om motsatsen, då Snowden saknar tidigare erfarenhet från den ryska militären.