UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainska trupper ska ha omringat ryska fiendesoldater som försvarar staden Lyman i Donetsk. Kiev uppger nu att man är nära att inta staden.

Nyligen deklarerade Rysslands president Vladimir Putin att folkrepublikerna Donetsk och Luhansk samt ytterligare två delvis erövrade ukrainska regioner annekteras till den Ryska federationen.

Men nu verkar det som att ryska trupper som försvarar staden Lyman, som ligger i utkanten av ryskkontrollerade Donetsk, har blivit inringade. Reuters uppger att ukrainska trupper har satt upp en ukrainsk fana på Lymans ”välkommen-skylt”. Samtidigt uppger Kiev att man är nära att inta staden.

Folkrepubliken Donetsk uppger samtidigt att man är hårt ansatta i staden. I ett Telegram-inlägg skriver republikens ledare Denis Pusjilin att det är ”väldigt otrevliga nyheter”.

”Våra män strider, vi sänder in reserver och vi bör kunna stå emot, men fienden har satt in betydande trupper”, skriver Pusjilin

Befälhavaren för det ryska förbandet BARS-13, som deltar i försvaret av staden, säger till rysk media som tagit sig till frontlinjen att situationen är ”fortsatt extremt svår”.

— Fienden är flera gånger fler än oss. De attackerar med infanteri som stöds av artilleri och flyg. Men vi håller fortsatt våra positioner, säger befälhavaren Sergej Fomchenkov.

Till Moscow Times uppger militäranalytikern Konrad Muzyka från Polen-baserade Rochan Consulting, att staden kommer att falla utan ryska förstärkningar. Muzyka tror att den ryska taktiken är att uppehålla ukrainska trupper kring staden medan man tränar upp reservister som man mobiliserat för att försvara staden Sievjerodonetsk. Men enligt Muzyka är det en ”riskfylld taktik”.

Lyman är ingen stor stad, men beskrivs som en viktig logistisk knutpunkt som Ukraina kan använda som utgångspunkt för motoffensiver mot Luhansk.