UKRAINAKONFLIKTEN Moskva bekräftar att ryska trupper lämnat staden Lyman i Donbass på grund av hot om inringning. Ukrainska operativa kommandot ”Öst” uppger att man intagit fem intilliggande städer.

Ryska trupper och Donbass-styrkor har dragit sig tillbaka från sina försvarspositioner i staden Lyman i Donetsk-regionen, uppgav det ryska försvarsministeriet i ett uttalande på lördagen. Förflyttningen skedde efter att ukrainska styrkor inlett en storskalig offensiv mot området. Tidigare har ledaren för Folkrepubliken Donetsk (DPR) Denis Pushilin kallat situationen i bosättningen för ”alarmerande” och uppgivit att den hade varit ”halvomringad” av ukrainska trupper.

Försvarsministeriet kommenterar i ett uttalande:

På grund av det framväxande hotet om inringning har de allierade trupperna dragit sig tillbaka från staden Krasny Liman och utplacerats till mer fördelaktiga positioner.

Man tillägger att de ukrainska styrkorna ”förlorade mer än 200 soldater samt fem stridsvagnar och fem infanteristridsfordon” under attacken. En representant för det ukrainska operativa kommandot Öst, Sergey Cherevaty, har i ukrainska medier uppgivit att de ukrainska trupperna även intagit fem andra orter nära Lyman, inklusive staden Yampol, som ligger i sydost.

Pushilin har tidigare uppgivit att DPR förlorat full kontroll över städerna Yampol och Drobyshevo, medan ukrainarna beskjutit försörjningsvägen mellan Lyman och en stor rysk logistikbas i staden Svatovo.

Staden Lyman gick tidigare under namnet Krasny Liman, men döptes om av Ukraina 2016. Staden intogs av ryska styrkor i slutet av maj. Staden ligger i DPR:s norra kant, inte långt från Ukrainas Charkov-region, vars östra del intogs av ukrainska trupper i början av september. Bekräftelsen om de ryska truppernas aktuella övergivande av staden Lyman kom alltså en dag efter Rysslands formella annektering av Donbass.