UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin befinner sig på statsbesök i Nordkorea. Under tisdagen har det meddelats att länderna kommer att ingå ett strategiskt partnerskap.

Inför statsbesöket i Nordkorea av Rysslands president Vladimir Putin har väst uttryckt oro över att de två länderna närmar sig varandra.

Redan under ett besök i Ryssland förra året uttryckte Nordkoreas ledare Kim Jong-un att han fullhjärtat stod bakom Rysslands ”heliga kamp” mot väst. Detta följdes av ett besök i Nordkorea av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som då uttryckte att relationen mellan länderna har börjat nå ”strategiska nivåer”.

Nordkoreas utrikesminister besvarade detta genom att beskriva de två ländernas relation med ”det oövervinnerliga bandet mellan vapenbröder”.

Under måndagen sa Pentagons talesperson John Kirby att utvecklingen är oroväckande för Washington.

— Vad som bekymrar oss är inte besöket i sig. Vad som bekymrar oss är den fördjupade relationen mellan dessa två länder, sa Kirby.

Nu skriver RT att Ryssland och Nordkorea under Putins statsbesök kommer att ingå ett strategiskt partnerskap. I ett uttalande från Kreml som citeras kan man läsa om ”förslaget från det ryska utrikesministeriet om att signera ett omfattande strategiskt partnerskapsavtal mellan Ryska federationen och Demokratiska Folkrepubliken Korea”.

Putins utrikesrådgivare Juri Usjakov har också sagt att avtalet kommer att bli omfattande och dessutom ersätta alla tidigare avtal som ingåtts mellan länderna sedan Sovjettiden.

— Avtalet kommer inte att vara konfrontativt eller riktat mot något land, utan verka för att garantera den bredare säkerheten i den nordöstasiatiska regionen, sa Usjakov på måndagen.