UTRIKES Det strategiska samarbetet mellan Nordkorea och Ryssland kommer även att innefatta samarbete mot utländsk aggression. Detta meddelade president Putin och Kim Jong-un under onsdagen.

Under gårdagen stod det klart att Ryska federationen och Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) kommer att ingå ett omfattande strategiskt partnerskap. Det nya avtalet har signerats i samband med att Rysslands president Vladimir Putin är på statsbesök i Pyongyang.

Nu skriver RT att partnerskapet också innebär samarbete i militära frågor. De två länderna har lovat att bistå varandra vid ett militärt angrepp från tredje land.

— Dokumentet om det omfattande partnerskapet som vi har undertecknat idag innebär bland annat ömsesidigt bistånd vid angrepp mot någon av deltagarna, sa Putin under en pressträff i Pyongyang på onsdagen.

Enligt Putin kommer Ryssland nu att hjälpa Nordkorea att hävda sin suveränitet mot USA:s aggression i regionen. Han fördömde samtidigt den ”obestämda restriktionsregimen” som införts mot Nordkorea i FN:s säkerhetsråd, trots att Ryssland har kunnat stoppa sanktionerna med sitt veto. Nu kommer dock Ryssland att verka för att häva dem.

— Vi kommer fortsätta att motsätta oss införandet av kvävande sanktioner, som väst har förvandlat till ett verktyg för att upprätthålla sin hegemoni inom politik, ekonomi och andra områden, sa Putin.

USA har uttryckt stark oro över de allt starkare banden mellan Ryssland och Nordkorea. Nu pekas länderna tillsammans med Kina ut som det största hotet mot västs dominans. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa under måndagen i ett anförande hos tankesmedjan Wilson Center i Washington D.C att han förväntar sig att alla Nato-länder ger USA uppbackning mot de tre länderna.

— Det handlar om auktoritära makter som står enade, sa Stoltenberg samtidigt som han krävde att Kina utsätts för sanktioner på samma sätt som Ryssland och Nordkorea.