Nytt ekonomiskt samarbete mellan Indien och Ryssland på gång
UTRIKES • För att kringgå SWIFT-sanktionerna mot Ryssland håller landet på att sätta upp ett nytt betalningssystem med Indien, som är världens sjätte största ekonomi.
Som ett led i västs sanktioner mot Ryssland stängdes sju ryska banker av från det så kallade SWIFT-systemet – ett internationellt betalningssystem som möjliggör säkra och snabba transaktioner.
Målet var att försvåra för Ryssland att handla med omvärlden, då SWIFT blivit en standard för hur pengar färdas från land till land.
Men nu håller Ryssland på att förhandla fram ett alternativt system med Indien, som är världens sjätte största ekonomi, rapporterar RT.
Under torsdagen besöker Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Indien för att förhandla om detaljerna, som innebär att rubel ska kunna föras över till en indisk bank som sedan omvandlar pengarna till rupies och vice versa.
På så sätt kan Indien fortsätta köpa olja, vapen och andra varor av Ryssland på ett smidigt sätt trots att landet i hög utsträckning är avstängt från SWIFT.
Ryssland föreslår också att Indien implementerar sitt eget betalkortsystem med Rysslands så att ländernas respektive betalkort sömlöst kan användas hos varandra. Detta för att kringgå VISA och Mastercards sanktioner mot Ryssland.
Enligt RT exporterade Indien under förra året varor för 3,3 miljarder dollar till Ryssland, framförallt läkemedel, te och kaffe. Ryssland ska samtidigt ha exporterat vapen och försvarsmaterial, mineraler, gödsel, metaller och andra ädelstenar till Indien till ett värde av 6,9 miljarder dollar.
Indien har pressats hårt av väst att ansluta sig till de omfattande sanktioner som riktats mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina. Men hittills har Indien inte visat något intresse av att delta.
Samtidigt kommer signaler från Ryssland om att man planerar att införa ett system där all handel med landet ska ske i rubel. Nyligen aviserade Vladimir Putin att ”mindre vänliga länder” från och med imorgon måste betala för rysk gas i rubel, vilket bland annat innefattar Tyskland som är svårt beroende av rysk gas.
Detta skulle stärka den ryska valutan och göra de västliga sanktionerna mot landet betydligt mer ineffektiva.
I ett inlägg på Telegram skrev nyligen det ryska parlamentets talman Vyacheslav Volodin:
Om du vill ha gas, hitta rubels. Dessutom skulle det vara rätt och riktigt, där det är förtjänstfullt för vårt land, att bredda listan av exportprodukter som prissätts i rubel till att inkludera: gödsel, spannmål, mat, olja, kål, råolja, metaller, virke etc.