NATO Igår morse anlände ett skepp med över 300 pansarfordon till Esbjergs hamn. Därifrån ska de vidare till Polen.

Igår morse anlände det längsta skepp som har lagt till i Esbjergs hamn. Ombord på skeppet fanns en tredjedel av en amerikansk pansarbrigad, som lossades i hamnen.

Operationen är en del av en ”rutinmässig rotation”, en förflyttning av trupper där Danmark agerar värdnation och levererar ”Host Nation Support” åt ett annat Nato-land. Host Nation Support innebär bland annat att Danmark står för säkerheten.

Men avlastningen av den amerikanska militärmaterielen kan mycket väl vara en smygtitt på vad Danmark framledes kan behöva bidra till Nato med, enligt DR:s försvarsanalytiker Mads Korsager.

— Om man tittar på lång sikt så finns det två roller för Danmark i framtidens Nato.

— Vi kommer att skicka några av våra enheter ut i världen och så kommer vi att vara värdnation, ge det som kallas Host Nation Support, som är att ta emot främmande militärstyrkor, säger Korsager.

Materiel på väg till Polen

Från hamnen i Esbjerg ska materielen åka vidare mot Polen, berättar den amerikanska generalmajoren James Smith för DR.

— Det vi ser just nu är förflyttningen av militärstyrkor som en del av en rutinrotation. Vi har använt Esbjerg förr och vi ser fram emot framtida samarbeten också så att vi kan demonstrera vår starka allians, säger Smith.

— Vi förväntar oss att det i framtiden kommer att komma mycket mer militärgods till Esbjergs hamn. Det visar också denna uppslutning att vi kan hantera, så det är en riktigt fin dag för Esbjergs hamn, säger Michael Fries, teamleader för sjöfartsavdelningen i hamnen.

Resten av den amerikanska pansarbrigaden har skickats till Nederländerna och Grekland, men även dessa styrkor ska åka vidare mot Polen. Varför är det så?

— Sett med militära glasögon vill man inte skicka allt till ett ställe. Nato och USA vill gärna ha en massa platser där man potentiellt kan landsätta styrkor i ett land.

— Nato och USA har planer och koncept för hur man gör det här. Om det blir krig och kris, och man behöver flytta en massa utrustning och soldater så har man kikat på några länder som är geografiskt bra placerade, kommenterar Korsager.

I sådana fall utgör Danmark en ideell militär knutpunkt, där man likt hur man gjorde under kalla kriget, kan agera en slags port från väst till öst.

"Inte på grund av Ukraina"

Onsdagens ankomst av militärmateriel har dock inget med kriget i Ukraina att göra, hävdar den danske brigadgeneralen Henrik Lyhne.

— Kriget i Ukraina understryker vikten av att vi övar oss och blir skarpa på det vi eventuellt kan involveras i.

— Det är riktigt viktigt att vi övar oss och blir duktiga på att arbeta tillsammans med andra nationer. Vi skickar också en viktig signal om att Nato står starkt tillsammans, och övar tillsammans. Vi står redo om det behövs, säger Lyhne.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.dk.