VAPENINDUSTRI Tidigare i veckan stod det klart att Slovakien köper stridsfordon för 14 miljarder. Nu har det offentliggjorts att Sverige, Tyskland och Storbritannien köper bandvagnar till ett värde av åtta miljarder.

I ett pressmeddelande från BAE Systems klargörs att Sverige, Tyskland och Storbritannien av BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har beställt sammanlagt 436 bandvagnar (236, 140 respektive 60) till ett sammanlagt värde av 760 miljoner dollar eller 7,9 miljarder kronor.

Det är i samtliga fall den terränggående bandvagnsmodellen BvS10 som efterfrågas, och leveranserna kommer att inledas i början av 2024. Varje enskilt fordon betingar ett värde av cirka 18 miljoner kronor och kommer att vara specialanpassat för att kunna nyttjas vid till exempel trupptransport, logistik eller medicinsk evakuering.

Sverige beställde förra året 127 st BvS10, och Försvarets materielverk (FMV) som tilldelats ansvaret att upphandla bandvagnarna, har vid sidan av de 236 ovan nämnda fordonen beställt 40 ytterligare i ett separat kontrakt värt cirka 520 miljoner kronor (ca 50 miljoner dollar eller drygt 10 miljoner kronor per fordon).

Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds, påpekar i pressmeddelandet att tillverkaren noterar ett ökat internationellt intresse för BvS10 och dess obepansrade systerfordon Beowulf.

BvS10 används för närvarande av – förutom Sverige och Storbritannien – Frankrike, Nederländerna och Frankrike. USA beställde nyligen 110 exemplar av Beowulf efter en upphandling som togs hem av BAE Systems. BAE Hägglunds säkrade i veckan dessutom en tidigare uppmärksammad order från Slovakien på 14,1 miljarder kronor rörande 152 exemplar av stridsfordonet CV90.

— Det är en helt otrolig vecka det är liksom 22 miljarder på en vecka, jag förstår det inte riktigt än, kommenterar vd Gustafsson-Rask utvecklingen den senaste veckan till SVT.